Δράσεις σε εξέλιξη


Διαδικτυακό Βιωματικό Εργαστήριο: "Η πανδημία και η σχέση μας με τις οθόνες"

αναρτήθηκε στις 4 Φεβ 2021, 1:32 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ

Η Αντιδημαρχία  Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημ. Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων του Δήμου Καλαμαριάς και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΕΛΠΙΔΑ», διοργανώνουν διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο με τίτλο: «Η πανδημία και η σχέση μας με τις οθόνες»,  το οποίο θα διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2021 από τις 16:30-18:30 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom. Tο εργαστήριο θα συντονίσουν οι κ.κ.: Κασκαμανίδου Αικατερίνη MSc Ψυχολόγος της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημ. Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων του  Δήμου Καλαμαριάς, ο Μαυρομιχάλης Αναστάσης, MSc Ψυχολόγος, Κ.Π. "ΕΛΠΙΔΑ" και ο Μεδίτσκος Ανδρέας, ΜΑ Κοινωνιολόγος, Κ.Π. "ΕΛΠΙΔΑ".

Εφαλτήριο για τη συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε η διαπίστωση ότι, η πανδημία COVID-19 έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία μας επηρεάζοντας την σωματική αλλά και ψυχική μας υγείας. Τα σχολεία και γενικότερα ο κοινωνικός ιστός έχουν τεθεί σε παρατεταμένο lockdown, με τους ανθρώπους να συνεχίζουν να διατηρούν φυσικές αποστάσεις. Μέσα σε όλα αυτά, μελέτες αναφέρουν αύξηση του εθισμού στα παιχνίδια και της χρήσης Διαδικτύου με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ευημερία. Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να εξετάσει την ποιότητα και την ποσότητα των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη σχέση μας με το διαδίκτυο αλλά και γενικότερα με τη χρήση των οθονών, αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους απορρόφησης των κραδασμών που αυτές έχουν προκαλέσει τόσο σε εμάς, όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Το παρόν διαδικτυακό βιωματικό εργαστήριο περιλαμβάνει αρχικά μια θεωρητική τοποθέτηση φωτίζοντας τις σημαντικότερες πτυχές του συγκεκριμένου θέματος, έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για συζήτηση, κατάθεση απόψεων, προτάσεων και ιδεών, που θα μπορούσε ο κάθε συμμετέχων  να αξιοποιήσει στο δικό του πλαίσιο και για τις δικές του ανάγκες.

Προκειμένου να συμμετέχετε στο εργαστήριο, συνδεθείτε με τον παρακάτω σύνδεσμο: https://zoom.us/j/94368086628?pwd=UnlKWk03T05ZMTNXa2psNHNucVcrdz09

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την παρούσα δράση, μπορείτε να απευθυνθείτε :

                                            ·         Αντιδημαρχία  Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημ. Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων : 2313314508 (κα Κασκαμανίδου Αικατερίνη)

                                            ·         ΚΠ ΕΛΠΙΔΑ: 2310442044 (Μεδίτσκος Ανδρέας, &  Μαυρομιχάλης Αναστάσης)

 

Εφηβεία και Γονείς: Η Πρόκληση των Αλλαγών

αναρτήθηκε στις 26 Ιαν 2021, 12:54 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ

Το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα, στο πλαίσιο υποστήριξης της οικογένειας, διοργανώνει διαδικτυακή ΟΜΑΔΑ για γονείς με παιδιά στην εφηβεία, με τίτλο "Εφηβεία και γονείς: η πρόκληση των αλλαγών".

Στην ομάδα θα δημιουργήσουμε ένα χώρο ώστε οι γονείς να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες και τα συναισθήματά τους, να εξασκηθούν σε επικοινωνιακές και σχεσιακές δεξιότητες και να αναζητήσουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης.

Εάν είσαι γονιός που προβληματίζεσαι και αναζητάς δημιουργικούς τρόπους να σχετιστείς με τον/την έφηβο/η και το ρόλο σου, σε προσκαλούμε να συμμετάσχεις στη βιωματική ομάδα συζήτησης (χωρίς οικονομική επιβάρυνση), που θα πραγματοποιηθεί σε 10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Τετάρτη και ώρες 16:00 - 18:00.
Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν γονείς της περιοχής ευθύνης μας (Δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη), με παιδιά στην εφηβεία.

Η θεματολογία θα προκύψει μέσα από τις ανάγκες των συμμετεχόντων.
Προϋπόθεση για την λειτουργία της ομάδας είναι να συμμετέχουν κατ’ ελάχιστο 8 γονείς.
Έναρξη: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021
Συντονίστρια: Μελετίδου Λουκία, MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Βιοθυμική Υπνοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Μέθοδος: Βιωματική
Χώρος διεξαγωγής: Διαδικτυακή πλατφόρμα webex
Προθεσμία συμμετοχής : Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021

Για τη δήλωση συμμετοχής σας, μπορείτε να μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://docs.google.com/.../1GRri3Xjr4Q8kq7ngm.../edit

"Αλλαγές και Προκλήσεις στην Επικοινωνία της Οικογένειας"

αναρτήθηκε στις 20 Ιαν 2021, 2:39 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ   [ ενημερώθηκε 20 Ιαν 2021, 2:39 π.μ. ]

Το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα, με το νέο έτος,  συνεχίζει τις βραχείες παρεμβάσεις υποστήριξης της οικογένειας, υπό τη μορφή διαδικτυακών σεμιναρίων. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης θεματικής ενότητας, με τίτλο: «Ζώντας με το καινούριο», συνεχίζουμε με την υλοποίηση της  δεύτερης θεματικής με τίτλο: «Αλλαγές και προκλήσεις στην επικοινωνία της οικογένειας».

Στη συγκεκριμένη θεματική, θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε το πώς η νέα συνθήκη της πανδημίας του Covid-19 που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά, τις συνήθειες και τις ανάγκες μας, επιφέρει αλλαγές και νέες προκλήσεις στην επικοινωνία της οικογένειάς μας. Πως διαμορφώνεται η επικοινωνία και τι χαρακτηριστικά αναδύονται, τόσο στο στενό πλαίσιο μεταξύ των μελών μιας οικογένειας όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο (συγγενείς και φίλοι). Τι συναισθήματα ανακινεί, τι απαιτήσεις δημιουργεί και ποιες μετακινήσεις απαιτεί όλη αυτή η αλλαγή στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τα μέλη της οικογένειάς μας; 

Η θεματική, όπως και όλες οι θεματικές αυτών των βραχέων παρεμβάσεων για την οικογένεια,  διαρκεί 3 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις  και ως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το σύνολό της.

Προσκαλούμε τους γονείς σε μια διαδικτυακή συζήτηση με στόχο να πειραματιστούμε  με τη στάση της «ευγενικής περιέργειας», για όλα αυτά που αλλάζουν τόσο μέσα μας όσο και στην οικογένειά μας, καθώς και για όλα αυτά που παραμένουν σταθερά.

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν γονείς της περιοχής ευθύνης μας (Δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη), με παιδιά όλων των ηλικιών. Ξεκινάμε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, 5.30-7.30μμ., και συνεχίζουμε στις 8 και 15 Φεβρουαρίου 2021.

Για να δηλώσετε συμμετοχή μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο μέχρι την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdu7LORPpP-leTdbSUrgu-X71fk9Yt8FAcWMPEhKdYmylVyvg/viewform?usp=sf_link

Μετά τη δήλωση συμμετοχής σας, θα σας αποσταλούν οι λεπτομέρειες και οι κωδικοί εισόδου στη συνάντηση. Αριθμός συμμετεχόντων: 10-18 άτομα. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Συντονίστριες αυτού του κύκλου συναντήσεων είναι οι κ.κ. Γκιούρκα Γεωργία και Μελετίδου Λουκία, Ψυχολόγοι του Κέντρου Πρόληψης.

Συνέχιση Ομάδας Γονέων για Μπαμπάδες

αναρτήθηκε στις 20 Ιαν 2021, 2:34 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ

Στις 8 Ιανουαρίου ολοκληρώσαμε τον κύκλο των 10 συναντήσεων με μια από τις 2 Ομάδες για Μπαμπάδες που λειτουργούν στην "ΕΛΠΙΔΑ" αυτό το διάστημα. 
Έπειτα από αίτημα της πλειοψηφίας των μελών που συμμετείχαν στην ομάδα, αυτή συνεχίζεται  για άλλες 5 συναντήσεις, με στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μπαμπάδων όπως αυτές αποκρυσταλλώθηκαν μέσα από την πορεία τους στην ομάδα. 
Συνεχίζουμε λοιπόν τις διαδικτυακές μας συναντήσεις, κάθε Παρασκευή, 17:30-19:30. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συντονιστή της ομάδας κ. Μεδίτσκο Ανδρέα.


Έναρξη δράσης στήριξης εκπαιδευτικών «Προκλήσεις και νέοι ρόλοι στις συνθήκες του κορωνοϊού»

αναρτήθηκε στις 12 Οκτ 2020, 2:23 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 12 Οκτ 2020, 2:24 π.μ. ]

Tο Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ σε συν-διοργάνωση με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και τις Αντιδημαρχίες Παιδείας των Δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη, διοργανώνει βιωματικό εργαστήρι με τίτλο: «Προκλήσεις και νέοι ρόλοι στις συνθήκες του κορωνοϊού».

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να οικοδομηθεί ένας ασφαλής χώρος συζήτησης, κατάθεσης εμπειριών, μοιράσματος, ζύμωσης και αναζήτησης-ανακάλυψης αποθεμάτων σχετικά με τις νέες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται στα σχολεία.

Το βιωματικό εργαστήρι θα υλοποιηθεί σε 3 δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις, οι οποίες θα έχουν ενιαίο χαρακτήρα.

Η έναρξη θα γίνει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, 4.30-6.30μμ.

Θα συμμετάσχουν 17 εκπαιδευτικοί που προέρχονται και από τους 4 Δήμους της περιοχής δράσης μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους κ.κ. Δρακοπούλου Μαριάννα, Μεδίτσκο Ανδρέα.

Ομάδα Γονέων για Μπαμπάδες

αναρτήθηκε στις 2 Οκτ 2020, 12:46 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Το Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ», διοργανώνει ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ αποκλειστικά για μπαμπάδες.

Οι σημερινοί μπαμπάδες, που αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην ανατροφή και φροντίδα των παιδιών τους, ορίζουν εκ νέου την έννοια της πατρότητας. Ρόλος μοναδικός, ωστόσο, με προκλήσεις και απαιτήσεις, που χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να δώσει στο παιδί τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στόχος της ομάδας γονέων είναι να υποστηρίξει τους μπαμπάδες στο δύσκολο ρόλο τους. Να τους βοηθήσει  να αναγνωρίσουν τα δικά τους συναισθήματα, να εξασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας, πειθαρχίας, διαχείρισης συγκρούσεων να επαναξιολογήσουν πεποιθήσεις και προσδοκίες  και να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα τους, που αφορούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, μπορεί να συναντιούνται και σε πολλές άλλες οικογένειες.

Εάν είσαι μπαμπάς που προβληματίζεσαι και αναζητάς δημιουργικούς τρόπους να σχετιστείς με το παιδί και το ρόλο σου, σε προσκαλούμε να συμμετάσχεις σε μια ομάδα συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί σε 10 δίωρες εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις (χωρίς οικονομική επιβάρυνση) κάθε Παρασκευή, ώρες 17:00-19:00. 

 

Έναρξη: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Συντονιστής: Μεδίτσκος Ανδρέας, Κοινωνιολόγος, ΜΑ Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Μέθοδος: Βιωματική

Προθεσμία συμμετοχής : Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020

Δηλώσεις συμμετοχής: Κ.Π. «ΕΛΠΙΔA», Τηλ.: 2310442044, Φαξ: 2310442043, email: kpelpida@gmail.comhttps://forms.gle/45QiCtVSD3MJnUu88.  

 

*Προϋπόθεση για τη λειτουργία της ομάδας είναι να  συμμετέχουν κατ’ ελάχιστο 8 γονείς.

**Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

***Χωρίς οικονομική επιβάρυνση

 

Βιωματικό Εργαστήριο: «Προκλήσεις και νέοι ρόλοι στις συνθήκες του κορωνοϊού»

αναρτήθηκε στις 24 Σεπ 2020, 11:48 μ.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Στις παρούσες συνθήκες, λόγω του κορωνοϊού, η σχολική κοινότητα βρίσκεται στο επίκεντρο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Η κύρια ευθύνη φαίνεται να ανατίθεται στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να προσαρμόσουν το παιδαγωγικό τους έργο έτσι ώστε να εκπληρώνουν τους ποικίλους θεσμικούς τους ρόλους αλλά και να ανταποκρίνονται στις αυξημένες προσδοκίες των μαθητών και των γονέων τους. Εκτιμούμε ότι αυτή η δυναμική γεννά συναισθήματα, σκέψεις και βιώματα στους εκπαιδευτικούς, που είναι δύσκολο, πολλές φορές, να τα διαχειριστούν μοναχοί τους, εάν δεν ανήκουν σε βιώσιμες εκπαιδευτικές  κοινότητες αλληλο-υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Με αυτό το σκεπτικό, το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ σε συν-διοργάνωση με την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κασσώτη Όλγα και την Αντιδημαρχία Παιδείας Δ. Θέρμης, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων του Δ. Θέρμης όπως δηλώσουν συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήρι με τίτλο: «Προκλήσεις και νέοι ρόλοι στις συνθήκες του κορωνοϊού».

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να οικοδομηθεί ένας ασφαλής χώρος συζήτησης, κατάθεσης εμπειριών, μοιράσματος, ζύμωσης και αναζήτησης-ανακάλυψης αποθεμάτων σχετικά με τις νέες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται στα σχολεία.

Το βιωματικό εργαστήρι θα υλοποιηθεί σε 3 δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις, οι οποίες θα έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Συνακόλουθα, οι εκπαιδευτικοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, δεσμεύονται ότι θα παρακολουθήσουν το σύνολο των συναντήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα στελέχη του Κέντρου κ.κ. Δρακοπούλου Μαριάννα και Μεδίτσκος Ανδρέας.

Δράση για γονείς: «ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ»

αναρτήθηκε στις 4 Σεπ 2020, 4:07 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 4 Σεπ 2020, 4:43 π.μ. ]

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα οργανώνει βραχείες παρεμβάσεις υποστήριξης της οικογένειας, με τη μορφή διαδικτυακών σεμιναρίων. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 3 θεματικές ενότητες, 3 συναντήσεων η καθεμία,  που θα υλοποιηθούν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2020.

Τα θέματα που θα διαπραγματευτούμε είναι τα ακόλουθα:

- «Ζώντας με το καινούριο», το Σεπτέμβριο,

- «Αλλαγές και προκλήσεις στην επικοινωνία της οικογένειας», τον Οκτώβριο,

                                                                                           - «Εξαρτήσεις: μονόδρομος ή επιλογή απάντησης στις νέες προκλήσεις;», το Νοέμβριο.

Πριν από την κάθε θεματική θα ανακοινώνεται ένα κάλεσμα συμμετοχών εκ νέου. Η κάθε θεματική είναι αυτοτελής και απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το σύνολό της. Υπάρχει η δυνατότητα να  παρακολουθήσει κάποιος περισσότερες από μία θεματικές, εφόσον το επιθυμεί.  

Η πρώτη θεματική, «Ζώντας με το καινούριο», αναφέρεται στις αλλαγές που τον τελευταίο χρόνο όλοι μας βιώνουμε, σε πολλαπλά επίπεδα: κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό, οικογενειακό κα. Τι χαρακτηριστικά έχει το «καινούριο» στα πλαίσια των νέων συνθηκών που βιώνουμε εν μέσω της πανδημίας του Covid-19; Τι απαιτήσεις δημιουργεί και  ποιες αλλαγές φέρνει  στο στενό πλαίσιο του οικογενειακού μας συστήματος; Τι μετακινήσεις απαιτεί και ποιους προστατευτικούς παράγοντες κινητοποιεί ώστε να ενταχθεί στη ζωή μας προς όφελός μας;

Προσκαλούμε τους γονείς σε μια διαδικτυακή συζήτηση με στόχο να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε το «καινούριο», με ό,τι αυτό φέρνει. Μπορούν να συμμετάσχουν γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών. Ξεκινάμε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, 5.00-7.00μμ., και συνεχίζουμε στις 28 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου. Για τη δήλωση συμμετοχής σας επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2310.442044 ή με το e-mail kpelpida@gmail.com  μέχρι την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου. Μετά τη δήλωση συμμετοχής σας θα σας αποσταλούν οι λεπτομέρειες και οι κωδικοί εισόδου στη συνάντηση. Αριθμός συμμετεχόντων: 10-18 άτομα. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Συντονίστριες του πρώτου κύκλου συναντήσεων είναι οι Γκιούρκα Γεωργία και Δρακοπούλου Μαριάννα, Ψυχολόγοι του Κέντρου Πρόληψης.

"Οδηγός αλληλεγγύης"

αναρτήθηκε στις 16 Απρ 2020, 2:09 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 28 Απρ 2020, 12:09 π.μ.από ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ ]

Ε
ίναι αδιαμφισβήτητο ότι μια κατάσταση σαν αυτή που ζούμε (πανδημία – καραντίνα) γεννά δυσκολίες σε σωματικό, ψυχολογικό, πνευματικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Η διαχείριση καταστάσεων κρίσης απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό αξιών, αντιλήψεων, πρακτικών της καθημερινότητας, έτσι ώστε να βγούμε όσο περισσότερο αλώβητοι γίνεται. 

Κάποιοι από εμάς έχουμε περισσότερα εργαλεία αντιμετώπισης της κατάστασης και κάποιοι λιγότερα ή και καθόλου. Είναι βέβαιο ότι κάπου δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο ή να μην διαθέτουν επαρκείς πηγές στήριξης. Μια αξία, λοιπόν, που αναδεικνύεται ιδιαίτερα σε μία κρίση είναι η έννοια της αλληλεγγύης. 

Στο πλαίσιο αυτό, καταρτίσαμε έναν οδηγό υποστήριξης, κυρίως για ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένοι, μονογονείς, εξαρτημένοι, πρόσφυγες, άνθρωποι που υφίστανται βία, κ.τ.λ.) που αφορά πρωτίστως τους τέσσερις Δήμους της περιοχής ευθύνης μας, για να χρησιμοποιηθεί είτε άμεσα από τους έχοντες ανάγκη είτε από οποιονδήποτε/ οποιαδήποτε αντιληφθεί κάποιον άνθρωπο που το χρειάζεται. 

Οι Δήμοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης απευθύνονται στους πολίτες είτε έχοντας συστήσει εξειδικευμένες για την κατάσταση δομές είτε ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες. Παρακάτω παρατίθενται, ανά δήμο, οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Στο τέλος του οδηγού, θα βρείτε κάποιες δομές πανελλαδικής εμβέλειας, που μπορούν να είναι εξίσου χρήσιμες. Δήμος Καλαμαριάς

1. Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής: παρακαλούνται οι δημότες της Καλαμαριάς, για την εξυπηρέτηση τους να απευθύνονται στην υπηρεσία τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 
· Τηλ: 2313.314.503, Email: koin_leitourgos1@kalamaria.gr
· Τηλ.: 2313.314.505, Email: koin_leitourgos2@kalamaria.gr
· Τηλ.: 2313.314.233, Email: koin_leitourgos3@kalamaria.gr
· Τηλ.: 2313.314.843, Email: pilatos@kalamaria.gr 

2. Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης Κορονοϊού: λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή, 2313314444, για θέματα ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με τις υπηρεσίες του δήμου. 

3. Μείνε στο σπίτι -είμαστε εδώ για εσάς με ένα τηλεφώνημα»: στηρίζει ηλικιωμένους και ανήμπορους, δίνει λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας, ενώ παράλληλα αποφεύγονται και οι άσκοπες μετακινήσεις. Εξυπηρετεί τις ευπαθείς ομάδες , τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Για θέματα προμήθειας τροφίμων οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2313 314 502, ενώ για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο: 2313 314 499

4. Γραμμής Στήριξης από Ψυχολόγο και Διατροφολόγο του Δήμου: Η επικοινωνία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e–mail). Ώρες επικοινωνίας: 7:00 έως 15:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τηλέφωνο Επικοινωνίας Ψυχολόγου: 2313 314 509, e-mail Ψυχολόγου: mavromatidou@kalamaria.gr. Τηλέφωνο Επικοινωνίας Διατροφολόγου: 2313 314 524, e-mail Διατροφολόγου: papaioannou@kalamaria.gr


Δήμος Θερμαϊκού
Δήμος Θέρμης 

1. Κέντρο Κοινότητας: τηλέφωνο 2313300739, mail επικοινωνίας: kentro-koinotitas@thermi.gov.gr. Από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Οι ωφελούμενοι μπορεί να είναι και κάτοικοι άλλων περιοχών, εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο Κοινότητας στον τόπο κατοικίας τους. 
2. Βοήθεια στο Σπίτι : οι δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Θέρμης συνεχίζοντας την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης προς τους πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν ή βρίσκονται σε οποιαδήποτε ανάγκη στο πλαίσιο προστασίας από τη διάδοση του ιού COVID-19, έχουν επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας τους και κατά τις απογευματινές ώρες. Οι πολίτες μπορούν να καλούν από τις 08:00 το πρωΐ ως τις 07:00 το απόγευμα καθημερινά στα τηλέφωνα:
  • 2310 461117 – για τις περιοχές Θέρμης & Τριαδίου 
  • 23920 72041 – για τις περιοχές Ν. Ρυσίου, Ν. Ραιδεστού, Ταγαράδων 
  • 23923 30227 & 23923 30213 – για τις περιοχές Τριλόφου, Πλαγιαρίου, Καρδίας, Κ. Σχολαρίου
  • 23960 22355 – για τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών Δυνατότητα για ηλεκτρονική επικοινωνία:  kkpf@thermi.gov.gr 

Πρόγραμμα επισκέψεων ιατρού ΚΑΠΗ 
  • Τρίτη: ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΑΓΑΡΑΔΕΣ. ΚΑΘΕ 2η ΤΡΙΤΗ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ
  •  Τετάρτη: ΘΕΡΜΗ, ΤΡΙΑΔΙ, Ν. ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ 
  • Πέμπτη: Κ. ΣΧΟΛΑΡΙ, ΚΑΡΔΙΑ, Ν. ΡΥΣΙΟ 
  • Παρασκευή: ΠΛΑΓΙΑΡΙ, ΤΡΙΛΟΦΟΣ  
3. Κοινωνικό φαρμακείο – Κοινωνικό Παντοπωλείο: η αποστολή φαρμάκων  σε ευπαθείς ομάδες γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2313300739 ενώ για ραντεβού και ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο επικοινωνείτε με το τηλ: 2310466691. 
4. Γραμμή Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. καθημερινά από τις 9:00 έως τις 14:30 μέσω τηλεφώνου 2310463930 ή διαδικτυακά στο info@anatoliki.gr
5. Κέντρο Υγείας Θέρμης: για κάθε έκτακτη ανάγκη ή οδηγίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υγείας Θέρμης στο τηλέφωνο 2313 310800.  Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη

1. Κέντρο Κοινότητας: υπάρχει η δυνατότητα είτε τηλεφωνικής, είτε ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, ενώ ψυχολόγοι του Δήμου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα που νιώθουν άγχος ή απόγνωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων που έχει στη ζωή τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310321546 και 2310344791 

2. Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την υπηρεσία «Μείνε σπίτι- Ερχόμαστε κοντά σου! Κάλεσε το 15195» Πανελλαδικές υπηρεσίες

1. Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά ομάδων – ΑΡΣΙΣ: Μοναστηρίου 12, 7ος όροφος, Τηλ: 2310534652, 2310516135 

2. Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας & Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Στήριξης από το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Ψ.Ν.Θ. 
09:00πμ -21:00μμ: όλες τις ημέρες τις εβδομάδος, 2313-324144 & 2313-324351
15:00μμ-21:00μμ:Δευτέρα έως Παρασκευή & 09:00πμ -21:00μμ: Σαββατοκύριακα & Αργίες, 2313-310749
09:00πμ -14:00μμ:Δευτέρα έως Παρασκευή, 2310-518350 & 2310-502284 

3. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για ηλικιωμένους: 1065, Καθημερινά, όλο το 24ωρο, http://www.lifelinehellas.gr

4. Γραμμή Ζωής – Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή: 116123, Ψυχολογική στήριξη ενηλίκων, ιδιαιτέρως ηλικιωμένων
 
5. Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία: 1018 – 24ωρη γραμμή, http://suicide-help.gr/

6. Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη: 1034, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 21:00 

7. Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107, Καθημερινά, όλο το 24ωρο 

8. Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης Κατά της ενδοοικογενειακής βίας: 210- 9700814, http://enowhumanrights.gr/

9. Γραμμή στήριξης στο πένθος και στη σοβαρή ασθένεια: (Μέριμνα) https://merimna.org.gr/service/symvouleutika-kentra-stirixis-sto-penthos/
Αθήνα: 210 6463622, Καθημερινά,10:00-17:00
Θεσσαλονίκη: 2310 510010, Καθημερινά,10:00-18:00

10. Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: 15900, Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας. Η γραμμή λειτουργεί στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά,. Καθημερινά, όλο το 24ωρο, http://www.isotita.gr/index.php/news/1417, http://womensos.gr/15900-24ori-tilefoniki-grammi/

11. Γραμμή SOS χωρίς χρέωση κατά της οικογενειακής βίας: 800 1188881

12. Γραμμή υποστήριξης για θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού: 11528, 11528.gr, Δευτέρα ως Παρασκευή, 11:00 – 20:00,
 
13. Γραμμές απεξάρτησης 

· Γραμμή SOS Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ): 1031, Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 20:00, (αστική χρέωση) 
· Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ): 1145
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 21:00 (αστική χρέωση) 
· Γραμμή υποστήριξης για τον τζόγο ΚΕΘΕΑ: 1114, Καθημερινά, 9:00 – 21:00 (δωρεάν κλήση) 
· Ανοιχτή γραμμή 18άνω: Μονάδα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, Συμβουλευτική και υποστήριξη για θέματα σχετικά με χρήση ναρκωτικών ουσιών, 210-3617089, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 16:00 (αστική χρέωση) 
· Ανοιχτή γραμμή απεξάρτησης ΙΑΣΩΝ: 210-8656600
Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 22:00 (αστική χρέωση) 
· Γραμμή για εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια του Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης: 800-11-10401
Καθημερινά, όλο το 24ωρο 
· Μη-Κυβερνητική οργάνωση «Νηφάλιοι»: 210-6852660, Καθημερινά, όλο το 24ωρο 
· Γραμμή για το κάπνισμα: 1142, Καθημερινά 7.00-24.00 
· Αλκοολικοί Ανώνυμοι: Γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης για τις ομάδες αυτοβοήθειας πανελλαδικά, 6986183484, Καθημερινά, 9.00 – 21.00, http://aa-greece.gr/που-θα-μας-βρείτε/
· Ναρκομανείς Ανώνυμοι: Γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης για τις ομάδες αυτοβοήθειας πανελλαδικά, Αττική: 210 3474777, Βόρεια Ελλάδα: 2310 625355, Καθημερινά, 18:30-20:00, https://www.na-greece.gr/sugentroseis/

Για περισσότερες πληροφοριες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα στελέχη της "ΕΛΠΙΔΑΣ".

Η Πρόκληση να Παραμείνουμε Μαζί...

αναρτήθηκε στις 9 Απρ 2020, 4:14 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ   [ ενημερώθηκε 9 Απρ 2020, 4:15 π.μ. ]


Το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που αναδύονται μέσα στις νέες, επιτακτικές συνθήκες, διαμορφώνει τη δράση του και ενημερώνει, τόσο τους ωφελούμενούς του όσο και το ευρύ κοινό της περιοχής δράσης του, ότι η επιστημονική του ομάδα βρίσκεται στη διάθεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της κοινωνίας, τώρα περισσότερο από ποτέ. 

Συγκεκριμένα: 

-συνεχίζει να παρέχει ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, μέσω του διαδικτύου ή του τηλεφώνου,  

-οργανώνει ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω του διαδικτύου, για όποιον πολίτη της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς που προκύπτουν από τις νέες συνθήκες που βιώνει,

-αξιοποιώντας την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης της Ελπίδας, ξεκινάει τη δημιουργία forum συνάντησης και επικοινωνίας για τα μέλη των ομάδων του (γονείς και εκπαιδευτικούς), 

-επικαιροποιεί συστηματικά μια λίστα με φορείς και κοινωνικές δομές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας-Χορτιάτη, που παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στους πολίτες, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και σε άλλο, ανάλογα με τις νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες, και τέλος

-αρθρογραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να ενισχύσει τα εφόδια και τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών, σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό. 

Μία περίοδος κοινωνικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση, αρκεί τα άτομα και οι ομάδες να ενεργοποιήσουν βαθύτερες δυνάμεις. Η πρόληψη σε κάθε περίπτωση, έτσι και τώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης στις ανάγκες  της κοινωνίας. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τους εξής τρόπους.

Ευχόμαστε να λήξει η περίοδος αυτή για τον καθένα/καθεμία από εμάς με περισσότερα εφόδια για μια καλύτερη συνέχεια, προσωπικά και κοινωνικά. 

 


Με εκτίμηση 

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης 

1-10 of 64