Δράσεις σε εξέλιξη


Βιωματικό Εργαστήριο: «Προκλήσεις και νέοι ρόλοι στις συνθήκες του κορωνοϊού»

αναρτήθηκε στις 24 Σεπ 2020, 11:48 μ.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Στις παρούσες συνθήκες, λόγω του κορωνοϊού, η σχολική κοινότητα βρίσκεται στο επίκεντρο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Η κύρια ευθύνη φαίνεται να ανατίθεται στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να προσαρμόσουν το παιδαγωγικό τους έργο έτσι ώστε να εκπληρώνουν τους ποικίλους θεσμικούς τους ρόλους αλλά και να ανταποκρίνονται στις αυξημένες προσδοκίες των μαθητών και των γονέων τους. Εκτιμούμε ότι αυτή η δυναμική γεννά συναισθήματα, σκέψεις και βιώματα στους εκπαιδευτικούς, που είναι δύσκολο, πολλές φορές, να τα διαχειριστούν μοναχοί τους, εάν δεν ανήκουν σε βιώσιμες εκπαιδευτικές  κοινότητες αλληλο-υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Με αυτό το σκεπτικό, το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ σε συν-διοργάνωση με την Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Κασσώτη Όλγα και την Αντιδημαρχία Παιδείας Δ. Θέρμης, προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων του Δ. Θέρμης όπως δηλώσουν συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήρι με τίτλο: «Προκλήσεις και νέοι ρόλοι στις συνθήκες του κορωνοϊού».

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να οικοδομηθεί ένας ασφαλής χώρος συζήτησης, κατάθεσης εμπειριών, μοιράσματος, ζύμωσης και αναζήτησης-ανακάλυψης αποθεμάτων σχετικά με τις νέες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται στα σχολεία.

Το βιωματικό εργαστήρι θα υλοποιηθεί σε 3 δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις, οι οποίες θα έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Συνακόλουθα, οι εκπαιδευτικοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, δεσμεύονται ότι θα παρακολουθήσουν το σύνολο των συναντήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα στελέχη του Κέντρου κ.κ. Δρακοπούλου Μαριάννα και Μεδίτσκος Ανδρέας.

Δράση για γονείς: «ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ»

αναρτήθηκε στις 4 Σεπ 2020, 4:07 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 4 Σεπ 2020, 4:43 π.μ. ]

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα οργανώνει βραχείες παρεμβάσεις υποστήριξης της οικογένειας, με τη μορφή διαδικτυακών σεμιναρίων. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 3 θεματικές ενότητες, 3 συναντήσεων η καθεμία,  που θα υλοποιηθούν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2020.

Τα θέματα που θα διαπραγματευτούμε είναι τα ακόλουθα:

- «Ζώντας με το καινούριο», το Σεπτέμβριο,

- «Αλλαγές και προκλήσεις στην επικοινωνία της οικογένειας», τον Οκτώβριο,

                                                                                           - «Εξαρτήσεις: μονόδρομος ή επιλογή απάντησης στις νέες προκλήσεις;», το Νοέμβριο.

Πριν από την κάθε θεματική θα ανακοινώνεται ένα κάλεσμα συμμετοχών εκ νέου. Η κάθε θεματική είναι αυτοτελής και απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το σύνολό της. Υπάρχει η δυνατότητα να  παρακολουθήσει κάποιος περισσότερες από μία θεματικές, εφόσον το επιθυμεί.  

Η πρώτη θεματική, «Ζώντας με το καινούριο», αναφέρεται στις αλλαγές που τον τελευταίο χρόνο όλοι μας βιώνουμε, σε πολλαπλά επίπεδα: κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό, οικογενειακό κα. Τι χαρακτηριστικά έχει το «καινούριο» στα πλαίσια των νέων συνθηκών που βιώνουμε εν μέσω της πανδημίας του Covid-19; Τι απαιτήσεις δημιουργεί και  ποιες αλλαγές φέρνει  στο στενό πλαίσιο του οικογενειακού μας συστήματος; Τι μετακινήσεις απαιτεί και ποιους προστατευτικούς παράγοντες κινητοποιεί ώστε να ενταχθεί στη ζωή μας προς όφελός μας;

Προσκαλούμε τους γονείς σε μια διαδικτυακή συζήτηση με στόχο να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε το «καινούριο», με ό,τι αυτό φέρνει. Μπορούν να συμμετάσχουν γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών. Ξεκινάμε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, 5.00-7.00μμ., και συνεχίζουμε στις 28 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου. Για τη δήλωση συμμετοχής σας επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2310.442044 ή με το e-mail kpelpida@gmail.com  μέχρι την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου. Μετά τη δήλωση συμμετοχής σας θα σας αποσταλούν οι λεπτομέρειες και οι κωδικοί εισόδου στη συνάντηση. Αριθμός συμμετεχόντων: 10-18 άτομα. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Συντονίστριες του πρώτου κύκλου συναντήσεων είναι οι Γκιούρκα Γεωργία και Δρακοπούλου Μαριάννα, Ψυχολόγοι του Κέντρου Πρόληψης.

"Οδηγός αλληλεγγύης"

αναρτήθηκε στις 16 Απρ 2020, 2:09 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 28 Απρ 2020, 12:09 π.μ.από ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ ]

Ε
ίναι αδιαμφισβήτητο ότι μια κατάσταση σαν αυτή που ζούμε (πανδημία – καραντίνα) γεννά δυσκολίες σε σωματικό, ψυχολογικό, πνευματικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Η διαχείριση καταστάσεων κρίσης απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό αξιών, αντιλήψεων, πρακτικών της καθημερινότητας, έτσι ώστε να βγούμε όσο περισσότερο αλώβητοι γίνεται. 

Κάποιοι από εμάς έχουμε περισσότερα εργαλεία αντιμετώπισης της κατάστασης και κάποιοι λιγότερα ή και καθόλου. Είναι βέβαιο ότι κάπου δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο ή να μην διαθέτουν επαρκείς πηγές στήριξης. Μια αξία, λοιπόν, που αναδεικνύεται ιδιαίτερα σε μία κρίση είναι η έννοια της αλληλεγγύης. 

Στο πλαίσιο αυτό, καταρτίσαμε έναν οδηγό υποστήριξης, κυρίως για ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένοι, μονογονείς, εξαρτημένοι, πρόσφυγες, άνθρωποι που υφίστανται βία, κ.τ.λ.) που αφορά πρωτίστως τους τέσσερις Δήμους της περιοχής ευθύνης μας, για να χρησιμοποιηθεί είτε άμεσα από τους έχοντες ανάγκη είτε από οποιονδήποτε/ οποιαδήποτε αντιληφθεί κάποιον άνθρωπο που το χρειάζεται. 

Οι Δήμοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης απευθύνονται στους πολίτες είτε έχοντας συστήσει εξειδικευμένες για την κατάσταση δομές είτε ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες. Παρακάτω παρατίθενται, ανά δήμο, οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Στο τέλος του οδηγού, θα βρείτε κάποιες δομές πανελλαδικής εμβέλειας, που μπορούν να είναι εξίσου χρήσιμες. Δήμος Καλαμαριάς

1. Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής: παρακαλούνται οι δημότες της Καλαμαριάς, για την εξυπηρέτηση τους να απευθύνονται στην υπηρεσία τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 
· Τηλ: 2313.314.503, Email: koin_leitourgos1@kalamaria.gr
· Τηλ.: 2313.314.505, Email: koin_leitourgos2@kalamaria.gr
· Τηλ.: 2313.314.233, Email: koin_leitourgos3@kalamaria.gr
· Τηλ.: 2313.314.843, Email: pilatos@kalamaria.gr 

2. Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης Κορονοϊού: λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή, 2313314444, για θέματα ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με τις υπηρεσίες του δήμου. 

3. Μείνε στο σπίτι -είμαστε εδώ για εσάς με ένα τηλεφώνημα»: στηρίζει ηλικιωμένους και ανήμπορους, δίνει λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας, ενώ παράλληλα αποφεύγονται και οι άσκοπες μετακινήσεις. Εξυπηρετεί τις ευπαθείς ομάδες , τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Για θέματα προμήθειας τροφίμων οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2313 314 502, ενώ για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο: 2313 314 499

4. Γραμμής Στήριξης από Ψυχολόγο και Διατροφολόγο του Δήμου: Η επικοινωνία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e–mail). Ώρες επικοινωνίας: 7:00 έως 15:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τηλέφωνο Επικοινωνίας Ψυχολόγου: 2313 314 509, e-mail Ψυχολόγου: mavromatidou@kalamaria.gr. Τηλέφωνο Επικοινωνίας Διατροφολόγου: 2313 314 524, e-mail Διατροφολόγου: papaioannou@kalamaria.gr


Δήμος Θερμαϊκού
Δήμος Θέρμης 

1. Κέντρο Κοινότητας: τηλέφωνο 2313300739, mail επικοινωνίας: kentro-koinotitas@thermi.gov.gr. Από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Οι ωφελούμενοι μπορεί να είναι και κάτοικοι άλλων περιοχών, εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο Κοινότητας στον τόπο κατοικίας τους. 
2. Βοήθεια στο Σπίτι : οι δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Θέρμης συνεχίζοντας την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης προς τους πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν ή βρίσκονται σε οποιαδήποτε ανάγκη στο πλαίσιο προστασίας από τη διάδοση του ιού COVID-19, έχουν επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας τους και κατά τις απογευματινές ώρες. Οι πολίτες μπορούν να καλούν από τις 08:00 το πρωΐ ως τις 07:00 το απόγευμα καθημερινά στα τηλέφωνα:
  • 2310 461117 – για τις περιοχές Θέρμης & Τριαδίου 
  • 23920 72041 – για τις περιοχές Ν. Ρυσίου, Ν. Ραιδεστού, Ταγαράδων 
  • 23923 30227 & 23923 30213 – για τις περιοχές Τριλόφου, Πλαγιαρίου, Καρδίας, Κ. Σχολαρίου
  • 23960 22355 – για τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών Δυνατότητα για ηλεκτρονική επικοινωνία:  kkpf@thermi.gov.gr 

Πρόγραμμα επισκέψεων ιατρού ΚΑΠΗ 
  • Τρίτη: ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΑΓΑΡΑΔΕΣ. ΚΑΘΕ 2η ΤΡΙΤΗ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ
  •  Τετάρτη: ΘΕΡΜΗ, ΤΡΙΑΔΙ, Ν. ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ 
  • Πέμπτη: Κ. ΣΧΟΛΑΡΙ, ΚΑΡΔΙΑ, Ν. ΡΥΣΙΟ 
  • Παρασκευή: ΠΛΑΓΙΑΡΙ, ΤΡΙΛΟΦΟΣ  
3. Κοινωνικό φαρμακείο – Κοινωνικό Παντοπωλείο: η αποστολή φαρμάκων  σε ευπαθείς ομάδες γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2313300739 ενώ για ραντεβού και ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο επικοινωνείτε με το τηλ: 2310466691. 
4. Γραμμή Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. καθημερινά από τις 9:00 έως τις 14:30 μέσω τηλεφώνου 2310463930 ή διαδικτυακά στο info@anatoliki.gr
5. Κέντρο Υγείας Θέρμης: για κάθε έκτακτη ανάγκη ή οδηγίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υγείας Θέρμης στο τηλέφωνο 2313 310800.  Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη

1. Κέντρο Κοινότητας: υπάρχει η δυνατότητα είτε τηλεφωνικής, είτε ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, ενώ ψυχολόγοι του Δήμου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα που νιώθουν άγχος ή απόγνωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων που έχει στη ζωή τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310321546 και 2310344791 

2. Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την υπηρεσία «Μείνε σπίτι- Ερχόμαστε κοντά σου! Κάλεσε το 15195» Πανελλαδικές υπηρεσίες

1. Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά ομάδων – ΑΡΣΙΣ: Μοναστηρίου 12, 7ος όροφος, Τηλ: 2310534652, 2310516135 

2. Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας & Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Στήριξης από το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Ψ.Ν.Θ. 
09:00πμ -21:00μμ: όλες τις ημέρες τις εβδομάδος, 2313-324144 & 2313-324351
15:00μμ-21:00μμ:Δευτέρα έως Παρασκευή & 09:00πμ -21:00μμ: Σαββατοκύριακα & Αργίες, 2313-310749
09:00πμ -14:00μμ:Δευτέρα έως Παρασκευή, 2310-518350 & 2310-502284 

3. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για ηλικιωμένους: 1065, Καθημερινά, όλο το 24ωρο, http://www.lifelinehellas.gr

4. Γραμμή Ζωής – Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή: 116123, Ψυχολογική στήριξη ενηλίκων, ιδιαιτέρως ηλικιωμένων
 
5. Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία: 1018 – 24ωρη γραμμή, http://suicide-help.gr/

6. Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη: 1034, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 21:00 

7. Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107, Καθημερινά, όλο το 24ωρο 

8. Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης Κατά της ενδοοικογενειακής βίας: 210- 9700814, http://enowhumanrights.gr/

9. Γραμμή στήριξης στο πένθος και στη σοβαρή ασθένεια: (Μέριμνα) https://merimna.org.gr/service/symvouleutika-kentra-stirixis-sto-penthos/
Αθήνα: 210 6463622, Καθημερινά,10:00-17:00
Θεσσαλονίκη: 2310 510010, Καθημερινά,10:00-18:00

10. Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: 15900, Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας. Η γραμμή λειτουργεί στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά,. Καθημερινά, όλο το 24ωρο, http://www.isotita.gr/index.php/news/1417, http://womensos.gr/15900-24ori-tilefoniki-grammi/

11. Γραμμή SOS χωρίς χρέωση κατά της οικογενειακής βίας: 800 1188881

12. Γραμμή υποστήριξης για θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού: 11528, 11528.gr, Δευτέρα ως Παρασκευή, 11:00 – 20:00,
 
13. Γραμμές απεξάρτησης 

· Γραμμή SOS Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ): 1031, Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 20:00, (αστική χρέωση) 
· Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ): 1145
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 21:00 (αστική χρέωση) 
· Γραμμή υποστήριξης για τον τζόγο ΚΕΘΕΑ: 1114, Καθημερινά, 9:00 – 21:00 (δωρεάν κλήση) 
· Ανοιχτή γραμμή 18άνω: Μονάδα Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, Συμβουλευτική και υποστήριξη για θέματα σχετικά με χρήση ναρκωτικών ουσιών, 210-3617089, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 16:00 (αστική χρέωση) 
· Ανοιχτή γραμμή απεξάρτησης ΙΑΣΩΝ: 210-8656600
Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 22:00 (αστική χρέωση) 
· Γραμμή για εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια του Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης: 800-11-10401
Καθημερινά, όλο το 24ωρο 
· Μη-Κυβερνητική οργάνωση «Νηφάλιοι»: 210-6852660, Καθημερινά, όλο το 24ωρο 
· Γραμμή για το κάπνισμα: 1142, Καθημερινά 7.00-24.00 
· Αλκοολικοί Ανώνυμοι: Γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης για τις ομάδες αυτοβοήθειας πανελλαδικά, 6986183484, Καθημερινά, 9.00 – 21.00, http://aa-greece.gr/που-θα-μας-βρείτε/
· Ναρκομανείς Ανώνυμοι: Γραμμή υποστήριξης και ενημέρωσης για τις ομάδες αυτοβοήθειας πανελλαδικά, Αττική: 210 3474777, Βόρεια Ελλάδα: 2310 625355, Καθημερινά, 18:30-20:00, https://www.na-greece.gr/sugentroseis/

Για περισσότερες πληροφοριες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα στελέχη της "ΕΛΠΙΔΑΣ".

Η Πρόκληση να Παραμείνουμε Μαζί...

αναρτήθηκε στις 9 Απρ 2020, 4:14 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ   [ ενημερώθηκε 9 Απρ 2020, 4:15 π.μ. ]


Το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που αναδύονται μέσα στις νέες, επιτακτικές συνθήκες, διαμορφώνει τη δράση του και ενημερώνει, τόσο τους ωφελούμενούς του όσο και το ευρύ κοινό της περιοχής δράσης του, ότι η επιστημονική του ομάδα βρίσκεται στη διάθεση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της κοινωνίας, τώρα περισσότερο από ποτέ. 

Συγκεκριμένα: 

-συνεχίζει να παρέχει ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, μέσω του διαδικτύου ή του τηλεφώνου,  

-οργανώνει ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω του διαδικτύου, για όποιον πολίτη της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς που προκύπτουν από τις νέες συνθήκες που βιώνει,

-αξιοποιώντας την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης της Ελπίδας, ξεκινάει τη δημιουργία forum συνάντησης και επικοινωνίας για τα μέλη των ομάδων του (γονείς και εκπαιδευτικούς), 

-επικαιροποιεί συστηματικά μια λίστα με φορείς και κοινωνικές δομές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας-Χορτιάτη, που παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στους πολίτες, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και σε άλλο, ανάλογα με τις νέες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες, και τέλος

-αρθρογραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να ενισχύσει τα εφόδια και τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών, σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό. 

Μία περίοδος κοινωνικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση, αρκεί τα άτομα και οι ομάδες να ενεργοποιήσουν βαθύτερες δυνάμεις. Η πρόληψη σε κάθε περίπτωση, έτσι και τώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανταπόκρισης στις ανάγκες  της κοινωνίας. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τους εξής τρόπους.

Ευχόμαστε να λήξει η περίοδος αυτή για τον καθένα/καθεμία από εμάς με περισσότερα εφόδια για μια καλύτερη συνέχεια, προσωπικά και κοινωνικά. 

 


Με εκτίμηση 

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης 

Ομάδα Γονέων στην Αγία Παρασκευή

αναρτήθηκε στις 13 Φεβ 2020, 2:35 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ

«ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ», 2020

Το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παρασκευής, διοργανώνει ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ με τίτλο «Εμείς και τα παιδιά μας».

Στόχος μας στην ομάδα γονέων είναι να ενδυναμωθούν οι γονείς στο ρόλο τους, να ενθαρρυνθούν να μοιραστούν προβληματισμούς, να αναγνωρίσουν δικά τους συναισθήματα, να εξασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας, οριοθέτησης, διαχείρισης συγκρούσεων και να κατανοήσουν ότι ζητήματα που αφορούν τη σχέση με τα παιδιά τους μπορεί να συναντιούνται και σε πολλές άλλες οικογένειες. Η ειδικότερη θεματολογία θα προκύψει μέσα από τις ανάγκες των συμμετεχόντων, με στόχο να επικεντρωθεί σ’ αυτές που σχετίζονται με το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών του δημοτικού.

Εάν είσαι γονιός που προβληματίζεσαι και αναζητάς δημιουργικούς τρόπους να σχετιστείς με το παιδί και το ρόλο σου, σε προσκαλούμε να συμμετάσχεις σε μια ομάδα συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί σε 10 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις (χωρίς οικονομική επιβάρυνση) κάθε Πέμπτη, ώρες 18:30 – 20:30.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία της ομάδας είναι να  συμμετέχουν κατ’ ελάχιστο 15 γονείς.

Έναρξη: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής : Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020

Συντονίστρια: Γκιούρκα Γεωργία, Ψυχολόγος, MSc Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Δραματοθεραπεύτρια

Μέθοδος: Βιωματική

Χώρος διεξαγωγής: Δημοτικό Αγ. Παρασκευής

Δηλώσεις συμμετοχής: Δημοτικό Αγ. Παρασκευής


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Γκιούρκα Γεωργία.

Λήξη Ομάδας Γονέων για Μπαμπάδες

αναρτήθηκε στις 12 Φεβ 2020, 12:46 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 12 Φεβ 2020, 12:51 π.μ. ]

«Μπαμπά είσαι πολύτιμος, μην το ξεχνάs!»
Ολοκληρώσαμε το ταξίδι 18 συναντήσεων... ένα ταξίδι που απευθυνόταν αποκλειστικά σε μπαμπάδες... μπαμπάδες που είχαν πολλά να πουν...μπαμπάδες που αναγνωρίζουν τη σημαντικότατα του ρόλου τους, που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτόν, άλλες φορές με περισσότερη και άλλες φορές με λιγότερη επιτυχία...αλλά που δεν σταματούν ποτέ να προσπαθούν... να προσπαθούν τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τα πρόσωπα που αγαπούν και νοιάζονται.
Σε αυτό το ταξίδι παίξαμε, διασκεδάσαμε, συγκινηθήκαμε, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν και άλλοι μπαμπάδες που δυσκολεύονται (αλήθεια πόσο ανακουφιστικό είναι αυτό!), ακούσαμε νέες ιδέες, ακούσαμε και εκφράσαμε τα θέλω και τις ανάγκες μας, αναστοχαστήκαμε.
Εύχομαι αυτή η εμπειρία να συμβάλλει ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ πόσο σημαντικά πρόσωπα είμαστε.

ΥΓ. Αν όμως κάποιες φορές συμβεί, μπορούμε να ανατρέξουμε σε κάτι μικρά χαρτάκια που φτιάξαμε...κάτι έχουν να μας πουν!!!

Ο συντονιστής
Μεδίτσκος Ανδρέας
Για περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και για τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια επόμενη πατήστε εδώ.Ομάδα Γονέων σε συνεργασία με τους Παιδικούς Σταθμούς του Δ. Θέρμης

αναρτήθηκε στις 19 Νοε 2019, 12:33 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ   [ ενημερώθηκε 19 Νοε 2019, 12:35 π.μ. ]

Το Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» σε συνεργασία με τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας - Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής του Δ. Θέρμης διοργανώνουν ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ με τίτλο «Εμείς και τα παιδιά μας».

Οι γονείς στο καθημερινό ταξίδι μεγαλώματος των παιδιών τους έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις και δυσκολίες και συχνά αναρωτιούνται τι καλύτερο θα μπορούσαν να κάνουν, πόσο πιο αποτελεσματικοί ή «σωστοί» θα μπορούσαν να είναι. Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον συνύπαρξης με τους άλλους, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες, να αναδείξουν προβληματισμούς και ανησυχίες που συναντούν καθημερινά στην οικογενειακή τους πραγματικότητα και να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης που ταιριάζουν στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες.

Η Ομάδα ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, στον Παιδικό Σταθμό Θέρμης και θα ολοκληρώσει το ταξίδι της σε 15 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Μεδίτσκο Ανδρέα, Κοινωνιολόγο, ΜΑ Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Στέλεχος του Κ.Π. «ΕΛΠΙΔΑ»

Ομάδα Γονιών "Μπαμπά, είσαι πολύτιμος, μην το ξεχνάς!"

αναρτήθηκε στις 4 Οκτ 2019, 12:32 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ

Τ
ο Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ», διοργανώνει ΟΜΑΔΑ ΓΟΝΕΩΝ αποκλειστικά για μπαμπάδες.

Οι σημερινοί μπαμπάδες, που αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην ανατροφή και φροντίδα των παιδιών τους, ορίζουν εκ νέου την έννοια της πατρότητας. Ρόλος μοναδικός, ωστόσο, με προκλήσεις και απαιτήσεις, που χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να δώσει στο παιδί τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στόχος της ομάδας γονέων είναι να υποστηρίξει τους μπαμπάδες στο δύσκολο ρόλο τους. Να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν τα δικά τους συναισθήματα, να εξασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας, πειθαρχίας, διαχείρισης συγκρούσεων να επαναξιολογήσουν πεποιθήσεις και προσδοκίες και να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα τους, που αφορούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, μπορεί να συναντιούνται και σε πολλές άλλες οικογένειες.

Εάν είσαι μπαμπάς που προβληματίζεσαι και αναζητάς δημιουργικούς τρόπους να σχετιστείς με το παιδί και το ρόλο σου, σε προσκαλούμε να συμμετάσχεις σε μια ομάδα συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί σε 15 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις (χωρίς οικονομική επιβάρυνση) κάθε Παρασκευή, ώρες 18:00-20:00.


Έναρξη: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019

Συντονιστής: Μεδίτσκος Ανδρέας, Κοινωνιολόγος, ΜΑ Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Μέθοδος: Βιωματική

Χώρος διεξαγωγής: : Κ.Π. «ΕΛΠΙΔA», Ησιόδου 10, Ν. Κρήνη

Προθεσμία συμμετοχής : Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Δηλώσεις συμμετοχής: Κ.Π. «ΕΛΠΙΔA», Τηλ.: 2310442044, Φαξ: 2310442043, email: kpelpida@gmail.com


Φόρμα δήλωσης συμμετοχής*Προϋπόθεση για τη λειτουργία της ομάδας είναι να συμμετέχουν κατ’ ελάχιστο 15 γονείς.

**Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

***Χωρίς οικονομική επιβάρυνση

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 2019

αναρτήθηκε στις 12 Ιουν 2019, 3:26 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 12 Ιουν 2019, 3:32 π.μ. ]


26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών  
 Σε μια περίοδο που ακόμη βιώνουμε τις επιπτώσεις  της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και που παρατηρούμε αλλαγή στον τρόπο, τις συνθήκες, αλλά και τις αιτίες της χρήσης, η πρόληψη παραμένει η κύρια απάντηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την ενδυνάμωση της προσωπικότητα του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει τις εν δυνάμει δυσκολίες της ζωής και να μπορέσει να αποφύγει γεγονότα με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του και τη βελτίωση του σχετίζεται με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους και την ευρύτερη κοινότητα.
Το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ, διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, από 19.30-22.30
στον αύλιο χώρο του ΚΠ ΕΛΠΙΔΑ με τίτλο
 
«Πρόληψη: Διαβάζω, Συμμετέχω, Παρακολουθώ».
Κεντρικός σκοπός  της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση, μικρών και μεγάλων, σε βασικές έννοιες της πρόληψης όπως :
 
α) η εξωστρέφεια και η συμμετοχή σε κοινά δρώμενα με στόχο νέες γνωριμίες ή ανάπτυξη/βελτίωση σχέσεων με άτομα που γνωρίζουμε λιγότερο ή καθόλου, 

β) η αλληλεγγύη, η αποδοχή του διαφορετικού και το μοίρασμα με άλλους ανθρώπους της κοινότητας μέσα από την ανταλλαγή βιβλίων που έχουμε διαβάσει και κάθονται σκονισμένα στη βιβλιοθήκη, έτσι ώστε να γίνει διακίνηση της γνώσης και τις εμπειρίες, ή παλιών παιχνιδιών σε άριστη κατάσταση, ώστε οι μικροί μας φίλοι να ενισχύσουν το αίσθημα του αποχωρισμού αγαπημένων παιχνιδιών και του μοιράσματος με άλλα παιδιά και να βιώσουν τη χαρά της απόκτησης ενός καινούργιου αν και χρησιμοποιημένου παιχνιδιού,

γ) η ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών και αξιών μέσα από την παρακολούθηση και συζήτηση ποιοτικών εκπαιδευτικών ταινιών, 

δ) η ενίσχυση του δεσμού των γονιών και των παιδιών καθώς η από κοινού συμμετοχή σε ποιοτικές δράσεις δίνει την ευκαιρία να περάσουν αμφότεροι εποικοδομητικό χρόνο.

Η Ελπίδα ευελπιστεί να δώσει με τη δράση αυτή ένα μήνυμα ότι δεν είναι ουτοπία, ένας διαφορετικός τρόπος σχετίζεσθαι των ανθρώπων, έξω από στερεότυπα καταναλωτισμού, ατομισμού και ρατσισμού. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες και για να ενημερωθείτε για τα προγράμματα και τις δράσεις της «ΕΛΠΙΔΑΣ», μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Βάσω Ασκητοπούλου «Fortinite: Εθισμός ή διασκέδαση;»

αναρτήθηκε στις 8 Φεβ 2019, 2:10 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ο
ι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ακούνε τα παιδιά αλλά κυρίως τους εφήβους να μιλάνε μεταξύ τους για κάτι που ονομάζεται «Fortinite».  Μπορεί να έχετε ακούσει αυτή τη λέξη και να έχετε αναρωτηθεί σχετικά με αυτήν την τρέλα. Δεν είστε οι μόνοι!


 
Τι είναι το Fortinite
Είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης στο οποίο οι παίκτες μπορούν να παίξουν είτε ατομικά είτε ομαδικά αναζητώντας πόρους και όπλα σε ένα νησί που θα τους βοηθήσουν  να είναι οι τελευταίοι που θα παραμείνουν ζωντανοί.

Τα υπερ
Αρχικά ένας από τους σημαντικότερους ισχυρισμούς είναι ότι είναι ένα δωρεάν παιχνίδι. Τα παιδιά δε χρειάζεται να ζητήσουν χρήματα προκειμένου να το αγοράσουν όπως συμβαίνει με άλλα παρόμοια παιχνίδια. Επιπλέον είναι διαθέσιμο σε ποικίλες συσκευές συμπεριλαμβανομένου και των έξυπνων τηλεφώνων. To καρτουνίστικο ύφος και η χιουμοριστική φύση του παιχνιδιού παρέχει τις εγγυήσεις ότι οι χρήστες δε θα πάρουν ιδιαίτερα σοβαρά τους σκοτωμούς που διαδραματίζονται στο παιχνίδι. Πως μπορεί άλλωστε να πάρει κάποιος στα σοβαρά ένα παιχνίδι που δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να αλλάξουν ρούχα στους ήρωες τους (από αστροναύτες μέχρι υπερ ήρωες) και να τους βάζουν να χορεύουν; Τέλος, το παιχνίδι ενισχύει δεξιότητες συνεργασίας. Μπορούν να δουλέψουν ως ομάδα, να παίξουν με φίλους όσο κοντά ή μακριά και να βρίσκονται και να επικοινωνήσουν μαζί τους. 

Τα κατά
Ενώ υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται ότι το «Fortnite» δεν αποτελεί τη βασική πηγή των προβλημάτων που παρουσιάζονται τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, υπάρχουν πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί που διαφωνούν, ισχυριζόμενοι ότι το παιχνίδι αποτελεί ένα σημαντικό διασπαστικό και εθιστικό παράγοντα τόσο μέσα όσο και έξω από τις σχολικές αίθουσες. Αποτελεί το κύριο θέμα συζητήσεων των παιδιών σχετικά με το σε ποιο επίπεδο έφτασαν, ποιον σκότωσαν και πόσο αργά έκατσαν χθες το βράδυ προκειμένου να το ολοκληρώσουν.  Επειδή οι ήρωες του παιχνιδιού μπορούν να πεθάνουν και να ξαναγεννηθούν κατευθείαν, κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερα εθιστικό. Έχει υπολογισθεί ότι περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες διαφόρων πλατφορμών παίζουν «Fortinite». Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ίδιο το παιχνίδι. Εξαιτίας του «youtube» και άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων τα παιδιά παρακολουθούν τους αγαπημένους τους  «youtubers» να παίζουν, μαθαίνουν  νέες στρατηγικές και κόλπα με απώτερο σκοπό να μπορέσουν να είναι αυτοί οι νικητές του παιχνιδιού. Επίσης, παρ’ όλο τον καρτουνίστικο χαρακτήρα του παιχνιδιού αλλά και τις χιουμοριστικές επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς  κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο βασικός σκοπός δεν παύει να είναι η χρησιμοποίηση όπλων προκειμένου να σκοτώσει τους άλλους παίκτες.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα του τίτλου δεν είναι εύκολη. Ίσως θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το «Fortnite» δεν είναι κάτι που απειλεί ενήλικες και παιδιά όταν: 
• τίθενται  σαφή χρονικά όρια ενασχόλησης με το διαδικτυακό παιχνίδι.
• οι γονείς εξοικειώνονται οι ίδιοι με τη χρήση του συγκεκριμένου παιχνιδιού, προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους. 
• οι γονείς,  οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές εκπαιδεύονται σε θέματα πρόληψης των κινδύνων χρήσης Παιχνιδιών και Διαδικτύου, μέσω συνεχών, βιωματικών και συμμετοχικών διαδικασιών.
• προωθούνται  υγιείς διαπροσωπικές και γονικές  σχέσεις  κατά την παιδική ηλικία και βελτιώνονται οι κοινωνικές δεξιότητες κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να ενημερωθείτε για τα προγράμματα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» για την πρόληψη των κινδύνων χρήσης Παιχνιδιών και Διαδικτύου, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Μεδίτσκο Ανδρέα

1-10 of 58