ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ : ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

αναρτήθηκε στις 14 Ιουλ 2015, 3:21 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 15 Ιουλ 2015, 12:18 π.μ. ]
Το Πρόγραμμα «Ψυχική Υγεία: Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης» στόχο είχε την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών για την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. 
Υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς των εξής Δημοτικών Σχολείων: 1ο Επανομής, Αγγελοχωρίου, Κάτω Σχολαρίου, 1ο Περαίας και 33ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης. 
Συμμετείχαν 10 εκπαιδευτικοί : Τσακμακάς Βασίλης, Σταυρίδου Ειρήνη, Κωνσταντινίδου Μαρία, Μερτζανίδου Βασιλική, Βλούχου Όλγα, Ηλία Ευαγγελία, Γκίνος Μηνάς, Ανθουλάκη Ευμορφία, Πανδίρη Ιωάννα, Μενούνου Πηνελόπη, ενώ συνολικά το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 154 μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα εισαγωγικό 11ωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο στους εκπαιδευτικούς και 12 συναντήσεις εποπτείας, με στόχο την επιστημονική υποστήριξή τους για την εφαρμογή του προγράμματος στους μαθητές.
Με βάση τα όσα διαφάνηκαν για την πορεία του προγράμματος μέσα από τις εποπτικές συναντήσεις, οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν τα παρακάτω:
 • Ενισχύθηκε η συνεργασία και η ομαδικότητα στην τάξη. 
 • Αναπτύχθηκε ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, με αποτέλεσμα την ένταξη παιδιών που συνήθως έμεναν στο περιθώριο. 
 • Βοηθήθηκαν τα παιδιά να αναγνωρίσουν διαφορετικά συναισθήματα και να νιώσουν ότι όλα τα συναισθήματα έχουν θέση μέσα τους. 
 • Επεξεργάστηκαν προσωπικούς φόβους καθώς και τρόπους διαχείρισης αυτών. 
Παραθέτουμε σχόλια και εντυπώσεις των εκπαιδευτικών, καθώς και φωτογραφίες από τα εργαστήρια των παιδιών :
 • «Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πρώτα συμμετείχα η ίδια στις δραστηριότητες και μετά τις εφάρμοζα στην τάξη. Αυτό με βοήθησε όχι μόνο στο ρόλο μου ως συντονίστρια αλλά και να ανακαλύψω στοιχεία της προσωπικότητάς μου και περάσω όμορφες στιγμές. Ευχαριστώ για την πολύ όμορφη και δημιουργική χρονιά!!!» 
 • «Σε προσωπικό επίπεδο μας έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε, πώς ένας ασύνδετος αριθμός ατόμων εξελίχτηκε σε μια αρμονική ομάδα, που μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, χαλαρότητας, καλής διάθεσης μοιράστηκε σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες, προβληματισμούς». 
 • «Παρά τις αρχικές μας επιφυλάξεις, διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι βήμα-βήμα μέσα από κάθε εργαστήριο, οι μαθητές μας άρχισαν να ξεδιπλώνονται, να συζητούν, να εκφράζονται… Και το πιο σημαντικό ήταν ότι συμμετείχαν και οι χαμηλών τόνων μαθητές, που συνήθως το αποφεύγουν. Περίμεναν τις συναντήσεις μας με χαρά, τις αντιμετώπισαν σαν ένα διαφορετικό σχήμα ομάδας από το καθημερινό της τάξης τους». 
 • «Ευχαριστούμε πολύ για όσα ζήσαμε φέτος μαζί! Ήταν ένα σημαντικό λιθαράκι στο να δούμε κάποια πράγματα με άλλη ματιά, που ίσως βοηθήσει να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι, λίγο καλύτερες δασκάλες!!!». 
Κάποια από αυτά που ‘κράτησαν’ οι εκπαιδευτικοί από το πρόγραμμα :
 • «Εκμυστηρεύσεις, μοίρασμα παιδιών». 
 • «Ελπίδα ότι θα πάνε καλά τα παιδιά, ότι υπάρχει Ελπίδα όταν ακούμε και συνεργαζόμαστε». 
 • «Το αποτέλεσμα που είχε το πρόγραμμα σε μένα και στα παιδιά».
 • «Συντροφικότητα, ομαδικότητα, συνεργασία στην ομάδα των παιδιών και στην εποπτεία». 
 • «Βιωματικό χαρακτήρα του προγράμματος και γνωριμία με άλλα άτομα». 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δασκάλους που συμμετείχαν με διάθεση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Δημιουργήθηκε ένας δυναμικός πυρήνας συνεργασίας με τα παραπάνω σχολεία που θα ήταν χαρά μας να αποτελέσει τη βάση μελλοντικών δράσεων. 
Πατώντας στο όνομα του κάθε εκπαιδευτικού μπορείτε να δείτε την αξιολόγησή του, ενώ στο Gallery του ιστότοπου μπορείτε να βρείτε σχετικές φωτογραφίες. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις συντονίστριες Γκιούρκα Γεωργία, Δρακοπούλου Μαριάννα και Ασκητοπούλου Βάσω.


Δημιουργία των μαθητών της Ε' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοχωρίου
στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος