Αξιολόγηση Β΄τάξη, 33ο Δημοτικό

Γενικά συμπεράσματα
Η ομάδα των παιδιών που δούλεψε στο εργαστήρι για την αυτοεκτίμηση έπειτα από την λήξη των εργαστηρίων είχε εμφανή διαφορά τόσο στη συνοχή, στην επικοινωνία όσο και στη συν-εργατικότητα και τη δημιουργικότητα της,από τα υπόλοιπα 2 τμήματα της Β΄τάξης του σχολείου. Ειδικά όταν συνένωνα τα τρία τμήματα της Β΄ταξης, είτε στην ώρα της Μουσικής, είτε για να παρακολουθήσουμε πρόβες και δουλείες άλλων τμημάτων.
Τα παιδιά της τάξης του προγράμματος έδειχναν πολύ περήφανα (γλώσσα του σώματος), με πολύ κατανόηση και σεβασμό για τη δουλειά των άλλων (παρακολουθούσαν σιωπηρά χωρίς να διακόπτουν) καθώς και συχνά προτείναν με διακριτικότητα, στο τέλος της πρόβας ή του μαθήματος, την άποψή τους για αυτό που διαδραματιζόταν ή παρακολουθούσαν.
Η ομάδα σχετικά με την αρχή, μέση και τέλος του προγράμματος είχε εμφανή βελτίωση και εξέλιξη σε όλους τους τομείς.
Τα παιδιά, λάτρεψαν την ομάδα, ανυπομονούσαν να έρθει το επόμενο εργαστήριο και το αποζητούσαν έντονα την εβδομάδα που δεν υπήρχε (σημειώνω εδώ το εξαιρετικό οτι ήταν μια τάξη που αγαπούσε ιδιαίτερα το μάθημα της Μουσικής). Στην αρχή του προγράμματος αποζητούσαν το μάθημα της μουσικής (διότι δεν γινόταν την εβδομάδα που είχαμε την ομάδα) από την μέση περίπου του προγράμματος ξεχάσαν το μάθημα της Μουσικής και σταμάτησαν να το αναφέρουν.
Περίληψη - Περιγραφή 
Τα παιδιά ξεκινούσαν την ομάδα χαρούμενα με διάθεση και την άφηναν γεμάτα ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Μετά το 2ο εργαστήριο έδειχναν κάθε φορά πόσο απολάμβαναν που είχαν την ευκαιρία, να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να μπορούν να τα εξωτερικεύουν. Αυτό θεωρώ ότι ήταν και το κορυφαίο σημείο της κάθε συνάντησης μας. 
Ιδιαίτερη ευχαρίστηση και έδειχναν να διασκεδάζουν πολύ με το ζέσταμα του κάθε εργαστηρίου. Στο κυρίως θέμα έδειχναν μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, το κλείσιμο τους ήταν πιο αδιάφορο, εκτός από το σημείο όπου εξωτερίκευαν τα συναισθήματα τους. 

Σχόλια και κύρια σημεία των εργαστηρίων 
Το 2ο εργαστήρι, τους έφερε πολύ χαρά με τη δημιουργία του μπαλονιού και ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με τη μεταφορά του μπαλονιού (ως αντικείμενο) στο σπίτι τους. Το 4ο εργαστήρι τους δυσκόλευσε ιδιαίτερα για την πραγματοποίηση του. Το 6ο εργαστήρι με το παραμύθι «Ονειροσέντονο» τους ήταν πολύ δυσάρεστο καθότι βρήκαν την εικονογράφηση πολύ αποκρουστική. Αυτό τους απότρεψε να παρακολουθήσουν το κείμενο. Μεγαλύτερη εντύπωση τους έκανε το 9ο εργαστήριο με την ιστορία του «Οζέο» όπου είχαν και τη μεγαλύτερη ταύτιση. Στο 10ο  έδειξαν έντονα την δυσαρέσκεια τους για τον λόγο ότι ήταν το τελευταίο εργαστήρι και έδειξαν έντονα την επιθυμία τους να συνεχιστεί η ομάδα και την επόμενη σχολική χρονιά.

Η συντονίστρια της ομάδας μαθητών
Πηνελόπη Μενούνου

ημείωση : Για να δείτε φωτογραφία από την εφαρμογή του προγράμματος στην Δ΄τάξη του 2ου Δημοτικού Ραιδεστού πατήστε  ΕΔΩ