Κύκλοι προβολής ταινιών: "Ματιές στις Οικογενειακές Σχέσεις"

αναρτήθηκε στις 24 Ιουν 2014, 2:18 π.μ. από το χρήστη ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΛΠΙΔΑ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σ
τα πλαίσια των παρεμβάσεων της ΕΛΠΙΔΑΣ στην οικογένεια, πραγματοποιήθηκαν, από το Νοέμβριο 2013 έως το Μάρτιο 2014, 2 Κύκλοι Προβολής Ταινιών «Ματιές στις Οικογενειακές Σχέσεις» με στόχο την ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα που αφορούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Η δομή της συγκεκριμένης παρέμβασης αφορά στην προβολή μιας θεματικής ταινίας και στην περαιτέρω επεξεργασία της μέσα από τη συζήτηση σε ομάδες.

Η 7η τέχνη αποτελεί ένα ιδανικό εναλλακτικό μέσο για τον προβληματισμό και την συζήτηση διαφόρων ψυχολογικών θεμάτων καθώς ανακινεί έντονα συναισθήματα στο ακροατήριο, δίνει την αίσθηση ότι κάποιος μπορεί να ταξιδέψει στη δική του ιστορία, να συναντά κομμάτια του εαυτού του, γνωστά ή άγνωστα, να ταυτιστεί με συγκεκριμένους ήρωες και βιώματα. Στις μικρές ομάδες συζήτησης, το κοινό, οι θεατές της ταινίας, μετατρέπονται σε ενεργούς συμμετέχοντες· συνδιαμορφώνουν τη συζήτηση εκφράζοντας τους προβληματισμούς, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις στάσεις τους. Το πλεονέκτημα της ενεργούς συμμετοχής στη μάθηση είναι ότι οι άνθρωποι κατακτούν πληρέστερα τη γνώση και, παράλληλα, μπορούν να την προσαρμόσουν υποκειμενικά στο δικό τους πλαίσιο ζωής.

Ο πρώτος κύκλος περιελάμβανε 4 ταινίες και υλοποιήθηκε στο Δήμο Καλαμαριάς με τη συνεργασία της ΕΛΠΙΔΑΣ και του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου «Ναύαρχος Βότσης», του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Κηφισιάς-Βότση, του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου «Οι Μίθριοι» και του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.

Οι θεματικές που διαπραγματευτήκαμε ήταν :
· Μετάβαση από την παιδική ηλικία στην
   εφηβεία
· Μαθησιακά προβλήματα – προβλήματα συμπεριφοράς στη σχολική ηλικία
· Ανεργία- κρίση
· Ρόλοι μέσα στην οικογένεια.

Ο δεύτερος κύκλος, περιελάμβανε 5 ταινίες και υλοποιήθηκε στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Φιλύρου και του Γυμνασίου Φιλύρου, με θεματικές:
· Κύκλοι ζωής της οικογένειας
· Βία - Σχολική Βία : μορφές και αντιμετώπιση
· Εξαρτήσεις : αιτιολογικοί παράγοντες και επιπτώσεις
· Προβληματικές καταστάσεις στην εφηβεία
· Αυτονομία- ανεξαρτησία από την οικογένεια.

Διαφάνηκε η επιθυμία των γονέων για συνεύρεση και μοίρασμα εμπειριών με άλλους γονείς, η διαθεσιμότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας και τέλος, η ανάγκη για την υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας μέσα στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τις συντονίστριες των δράσεων: Μελετίδου Λουκία και Δρακοπούλου Μαριάννα.

Φωτογραφικά Στιγμιότυπα