Αξιολόγηση Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Εξοχής

Το πρόγραμμα αυτό είχε σαν στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την ευαισθητοποίηση σε αξίες ζωής. Επέλεξα να συμμετέχω σ’ αυτό το πρόγραμμα έχοντας την προσδοκία να βοηθηθώ στη διδασκαλία και το σύνολο των δράσεων που είχα προγραμματίσει να εφαρμόσω στο νηπιαγωγείο γύρω από το θέμα των αξιών της ζωής που επιλέξαμε για τη φετινή χρονιά ως κεντρικό άξονα. Με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μου. 
Τα βιωματικά εργαστήρια όπου γινόταν προσομοίωση της διδασκαλίας ήταν πολύ ενισχυτικά ώστε να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ομάδα του νηπιαγωγείου. Η εποπτεία της ομάδας γινόταν με συνέπεια, υπευθυνότητα, καθοδήγηση, οργάνωση. Η συζήτηση μετά από κάθε εφαρμογή του προγράμματος βοηθούσε στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί κατά την εφαρμογή στο νηπιαγωγείο. Υπήρχε ένα έντονο θετικό κλίμα που μας βοήθησε να δεθούμε ως ομάδα και μεταξύ μας και με τους επόπτες υποστήριξης. Προβληματιστήκαμε, δώσαμε λύσεις, συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, αναστοχαστήκαμε, παίξαμε, ήρθαμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας, με ό,τι αγαπάμε, με ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους… 
Όσο αφορά την εφαρμογή του προγράμματος στο νηπιαγωγείο εκεί τα πράγματα δεν ήταν τόσο τέλεια. Το πρόγραμμα άρεσε στα παιδιά, συμμετείχαν ευχάριστα, το περίμεναν πολλές φορές με ανυπομονησία όμως λόγω της ιδιοσυγκρασίας κάποιων παιδιών υπήρξαν φορές που υπήρχε ανησυχία, έλλειψη υπομονής και συνεργασίας, ένταση και φασαρία. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα φάνηκε εξέλιξη και βελτίωση στον τρόπο σκέψης των παιδιών, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, βελτίωση στις σχέσεις της ομάδας. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις αξίες της ζωής ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από αυτές και έμαθαν να μοιράζονται με τους άλλους σκέψεις και συναισθήματα. 
Ευχαριστώ πολύ για όλα! 

Η νηπιαγωγός 
Κοκκίνου Παναγιώτα