Ολοκλήρωση του Προγράμματος "Νιώθω Ασφαλής στο Σχολείο μου", στο 1ο Δη. Ασβεστοχωρίου

αναρτήθηκε στις 17 Ιουν 2014, 12:43 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Νιώθω ασφαλής στο σχολείο μου» με σκοπό την πρόληψη της σχολικής βίας και επιθετικότητας, που υλοποιήθηκε καθολικά σε όλες τις τάξεις του 1ου Δημ. Ασβεστοχωρίου. Επιμέρους στόχοι του προγράμματος ήταν:
  • η καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας,
  • η ανάπτυξη συνεργασίας και της αλληλεγγύης,
  • η διαχείριση περιστατικών βίας στη σχολική καθημερινότητα,
  • η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών,
  • η επίλυση συγκρούσεων,
  • η αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων,
  • η αναγνώριση της σημασίας του να λένε «όχι» σε πιεστικές καταστάσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι παρακάτω 14 εκπαιδευτικοί: Αγγελακίδου Έλσα, Βασιλειάδου Ευδοξία, Βλάχτσης Γιάννης, Βουδρισλής Νικόλαος, Καπλάνη Γεωργία, Καραγκούνη Αθηνά, Κώστογλου Αναστάσιος, Κωτσαλίδης Ηρακλής, Κυρκάτση Αλίκη, Πασχάλη Μαρίνα, Πολυζωίδου Αθανασία, Σαλονικίδου Ραχήλ, Σοϊλεμέζη Παρθενόπη, Ουζούνη Μαρία, ενώ συνολικά το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 245 μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στους εκπαιδευτικούς.Οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν :
  • η γνωριμία με την «ΕΛΠΙΔΑ» και τη φιλοσοφία της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων,
  • η εκπαίδευση γύρω από το συντονισμό ομάδας και το βιωματικό τρόπο μάθησης και
  • η εισαγωγή στο θέμα της πρόληψης της βίας.
Ακολούθησαν 11 συναντήσεις εποπτείας, με στόχο την επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή του προγράμματος στους μαθητές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συντονιστές: Δρακοπούλου Μαριάννα, Μεδίτσκος Ανδρέα.


Εμπειρίες από την εφαρμογή του προγράμματος


Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και το συστήνουν ανεπιφύλακτα σε άλλους. Η λέξη που προφέρουν στο άκουσμα του προγράμματος είναι «ΤΕΛΕΙΑ».Το πρόγραμμα μετέδωσε γνώσεις στους μαθητές.Τα παιδιά γνώρισαν την έννοια της βίας και τις μορφές με τις οποίες εκφράζεται, αναγνώρισαν και κατανόησαν δύσκολα συναισθήματα, γνώρισαν τρόπους διαχείρισής τους.Υπήρξε επίσης μεγάλη θετική επίδραση στη σχέση εκπαιδευτικού μαθητή, στις διομαδικές σχέσεις και στο κλίμα συνεργασίας στην τάξη.

Κυρκάτση Αλίκη
Δασκάλα, β1 τάξη


Τα περισσότερα παιδιά έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Στην αρχή υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας μεταξύ τους που ξεπεράστηκαν όμως όσο κυλούσαν τα εργαστήρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας για το κάθε εργαστήριο που συνήθως δεν επαρκούσε. Οι στόχοι που θέσαμε αρχικά υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό άρχισε να φαίνεται από την αλλαγή συμπεριφοράς τους μέσα στην τάξη αλλά και στο διάλειμμα. Οι σχέσεις τους μέσα στην ομάδα έχουν βελτιωθεί. Και τα ίδια τα παιδιά όμως το διαπίστωσαν λέγοντας στο τελευταίο εργαστήριο:"Νιώθω καλύτερα που βελτιώθηκε η συμπεριφορά μου","έκανα καινούριες παρέες", "έμαθα να λέω συγγνώμη", "ησύχασα και ηρέμησα", "χαίρομαι που έκανα νέους φίλους".

βλάχτσης Γιάννης
Δάσκαλος, Γ1 τάξη


Μεταξύ των παιδιών αναπτύχθηκαν καινούριες φιλίες, ομάδες συνεργασίας και προστασίας των πιο αδύναμων παιδιών. Πρέπει να τονισθεί ότι το υλικό του προγράμματος που δινόταν από τους συντονιστές, βοήθησε σημαντικά και ήταν οργανωμένο άριστα. Τέλος, το κλιμα κατά τη διάρκεια των εποπτειών ήταν ευχάριστο, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη εγκάρδιων και φιλικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Βουδρισλής Νικόλαος, Ουζούνη Μαρία
Συντονιστές Β2 τάξης


Τα οργανωμένα εργαστήρια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και η βιωματική εμπειρία που είχα με βοήθησαν πάρα πολύ ώστε ανταπεξέλθω στο πρόγραμμα. Μέσα από αυτό γνώρισα καλύτερα τα παιδιά της τάξης μου όχι ως μαθητές αλλά ως παιδιά που είχαν ανάγκη να μάθουν, να πουν και να βοηθηθούν ώστε να γίνουν καλύτερα μέλη μέσα στο σχολείο.
Πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες πρέπει να συνεχιστούν για να μπορέσουμε να εκλείψουμε κάποτε το φαινόμενο της βίας μέσα στα σχολεία.

Καπλάνη Γεωργία
Δασκάλα, Α1 τάξη


Οι συναντήσεις με το επιστημονικό προσωπικό της "Ελπίδας" κάθε φορά έριχναν φως στην κατανόηση και ερμηνεία έντονων συναισθημάτων όπως του θυμού, της οργής. Η βιωματική προσέγγιση όλων των δραστηριοτήτων και των ασκήσεων μας βοηθούσε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους στόχους του προγράμματος. Οι εποπτείες που ακολουθούσαν βοηθούσαν να καταλαβαίνουμε τα λάθη και τις παρεκκλίσεις μας.
Το πρόγραμμα κράτησε κοντά εξι μήνες. Τα παιδιά ήρθαν κοντά το ένα με το άλλο. Άκουσαν για πρώτη φορά το ένα το άλλο. Μίλησαν για τον εαυτό τους, για τον διπλανό τους, για τα συναισθήματα που νιώθουν. Ακούμπησαν το ένα το άλλο. Συνεργάστηκαν. Γέλασαν.

Κωτσαλίδης Ηρακλής
Δασκάλος, Ε1 τάξη


Η επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος έγινε κατόπιν σοβαρής σκέψης, ιδιαίτερα γιατί τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μία έξαρση στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολείο, αλλά και γιατί η έννοια της ασφάλειας πρέπει να είναι απόλυτα συνυφασμένη με την παιδική ηλικία αλλά και το εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Πιστεύουμε πως ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τα παιδιά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συμμετέχουμε σε εξαιρετικές συζητήσεις και να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στο να εξαλειφθεί αυτό το μόρφωμα που λέγεται "σχολική βία".

Σαλονικίδου Ραχήλ, Πασχάλη Μαρίνα
Συντονίστριες, Στ2 τάξης


"Νιώθω Ασφαλής στο Σχολείο μου" 1ο Δημ. Ασβεστοχωρίου2013-14