Ολοκλήρωση του Προγράμματος "Νιώθω Ασφαλής στο σχολείο μου" στο 1ο Δημ. Ν. Μηχανιώνας

αναρτήθηκε στις 1 Ιουλ 2014, 12:35 π.μ. από το χρήστη ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΛΠΙΔΑ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα  «Νιώθω ασφαλής στο σχολείο μου» με στόχο την πρόληψη της σχολικής βίας και επιθετικότητας. Εφαρμόστηκε σε 178  μαθητές διαφόρων τάξεων και υλοποιήθηκε από 9 εκπαιδευτικούς του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Ν. Μηχανιώνας, και συγκεκριμένα: Αριζάνη Πασχαλίνα, Γκοτζαγεωργίου Αντώνιος, Ίτσιος Κωνσταντίνος, Καμαλακίδου Θεοδώρα, Μπεκερίδου Θάλεια,  Παπαδοπούλου Χρυσάνθη, Παυλίδου Άννα, Προφητίδη Ευαγγελία, Φερβελή Αγγελική.

Η δομή της παρέμβασης αφορούσε σε ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό σεμινάριο των εκπαιδευτικών σε βασικές αρχές συντονισμού και βιωματικής μάθησης καθώς και σε  11 συναντήσεις εποπτείας, με στόχο την επιστημονική υποστήριξή τους για την εφαρμογή του προγράμματος στους μαθητές.

Με βάση την τελική αξιολόγηση μπορούμε να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω:

  1. Καλλιεργήθηκε η αντίληψη ότι η βία δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των συγκρούσεων σε μία σχέση ή σε μία κοινωνική ομάδα
  2. Βελτιώθηκαν οι διαπροσωπικές σχέσεις τόσο των παιδιών μεταξύ τους και με το/η δάσκαλο/α όσο και μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα  εκπαιδευτικών
  3. Ενισχύθηκε η ικανότητα των μαθητών να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται καταστάσεις βίας
  4. Εκπαιδεύτηκαν οι μαθητές στο να αναγνωρίζουν συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος, καθώς και να βρίσκουν τρόπους δημιουργικής διαχείρισής τους
  5. Ενισχύθηκε το κλίμα συνεργασίας και συντροφικότητας στην τάξη
  6. Βοηθήθηκαν μαθητές με δυσκολίες ένταξης

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μηχανιώνας για τη συνολική συνεργασία κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και ιδιαίτερα τους/τις δασκάλους/ες της ομάδας εποπτείας, για τη διάθεση, την ενεργό συμμετοχή και τις χρήσιμες παρατηρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συντονιστές του προγράμματος, Μαυρομιχάλη Αναστάσιο και Μελετίδου Λουκία.

Εμπειρίες από την εφαρμογή του προγράμματος


Συμμετείχα σε ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα, με μια λογική πορεία και στη διαδοχή των δραστηριοτήτων μέσα στα εργαστήρια αλλά και στη διαδοχή των εργαστηρίων των ίδιων... Τα παιδιά μοιράστηκαν γνώσεις, αντάλλαξαν εμπειρίες, ανέλυσαν συμπεριφορές και πραγματικά βοήθησαν ο ένας τον άλλο. Ανέπτυξαν σχέσεις εμπιστοσύνης και όταν ένιωσαν ασφαλή μέσα στην ομάδα κατάφεραν να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα ακόμη και εκείνα που σε άλλες περιπτώσεις πιθανά να έμεναν σιωπηλά.

Μπεκερίδου Θάλεια
Δασκάλα, Ε1 τάξης

Η συνολική εικόνα του προγράμματος στις τάξεις μας ήταν ενθαρρυντικά ικανοποιητική. Σε γενικές γραμμές οι μαθητές της τάξης μου ανταποκρίθηκαν θετικά στις δράσεις των εργαστηρίων. Έδειξαν ενδιαφέρον και ενθουσιασμό καθώς πολλές από τις δραστηριότητες με την πρωτοτυπία που τις χαρακτήρισε ξέφευγαν από τα στερεότυπα της σχολικής μάθησης. Έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να παίξουν, να εκφραστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις, να νιώσουν ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα. Ακόμη και μαθητές που δυσκολεύονται να εκφραστούν, μέσα από τις δράσεις των εργαστηρίων, με αιφνιδίασαν με τις απαντήσεις και τις αντιδράσεις τους και μου έδωσαν την ευκαιρία να τους πλησιάσω και να μοιραστώ μαζί τους τις ανησυχίες και τους φόβους τους

Παυλίδου Άννα
Δασκάλα, Γ3 τάξης


Θα ήθελα να επισημάνω, ότι το πρόγραμμα πέτυχε τους στόχους του. Ευαισθητοποίησε παιδιά και εκπαιδευτικούς και τους βοήθησε να κατανοήσουν με απλές και εύστοχες δραστηριότητες το φαινόμενο της βίας. Ελπίζω ο σπόρος που φυτεύτηκε να καρποφορήσει και να βοηθήσει τους μικρούς μου μαθητές να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, να μιλούν για αυτά , να ζητούν βοήθεια από τους άλλους και να μην λύνουν τις διαφορές τους μέσω της βίας.

Αριζάνη Πασχαλίνα
Δασκάλα, Α1 τάξης


Οι προσομοιώσεις των εργαστηρίων και η εποπτεία που μας παρείχαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος βοήθησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο να μεταφερθούν ομαλά και με σαφήνεια οι στόχοι του κάθε εργαστηρίου, με ποικιλία ασκήσεων και παραλλαγές που βοήθησαν στη διατήρηση του ενδιαφέροντος.

Ίτσιος Κώστας
Δάσκαλος, Γ1 τάξης


Το Πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας με τη μορφή βιωματικών σεμιναρίων εντυπωσίασε τα παιδιά, τα ψυχαγώγησε και τα βοήθησε να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες, που μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Επίσης, τα βοήθησε να αναπτύξουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις, να συνάψουν φιλίες με συμμαθητές τους και να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας, φιλίας, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας με άτομα που μέχρι τότε δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις.

Γκοτζαγεωργίου Αντώνης
Δάσκαλος, Γ2 τάξης


Οι μαθητές μου υλοποιούν για 3η χρονιά πρόγραμμα με την ΕΛΠΙΔΑ. Υπήρχε μεγάλη χαρά και ανυπομονησία για την έναρξη του φετινού προγράμματος. Αυτό που ικανοποίησε εμένα σαν συντονίστριά του ήταν ότι τα παιδιά, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, συνεργαζόταν πιο εύκολα , απέκτησαν μεγαλύτερη άνεση στις δραματοποιήσεις και έλεγαν πιο ελεύθερα τη γνώμη τους.

Παπαδοπούλου Χρυσούλα
Δασκάλα, Στ3 τάξης


Τα παιδιά μέσα από τη βιωματική μέθοδο και την ενεργό συμμετοχή τους μελέτησαν διάφορες περιπτώσεις βίας, συζήτησαν ,εργάστηκαν ομαδικά, έπαιξαν παιχνίδια ρόλων, δραματοποίησαν ,ζωγράφισαν, πέρασαν ευχάριστα. Έμαθαν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους χωρίς να αισθάνονται ντροπή ή δισταγμό, να μιλάνε φανερά για τα αισθήματά τους και τις επιθυμίες τους , να υποστηρίζουν με επιχειρήματα την άποψή τους , να λένε όχι σε κάθε μορφή βίας. Στο κλείσιμο του προγράμματος εξέφρασαν την επιθυμία τους να υλοποιήσουν και του χρόνου ένα αντίστοιχο πρόγραμμα και ελπίζουν ο δάσκαλος /η δασκάλα που θα τους έχει να τους δώσει αυτή τη χαρά.

Φερβελή Αγγελική
Δασκάλα, Ε2 τάξης


Παρακολούθησα το πρόγραμμα της Ελπίδας για πρώτη φορά και ενώ στην αρχή ήμουν επιφυλακτική, στην πορεία του προγράμματος ενθουσιάστηκα. Κάθε φορά αντιμετωπίζαμε και μια διαφορετική πρόκληση μέσα από την οποία γνωρίζαμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τους συναδέλφους μας. Μάθαμε να αναγνωρίζουμε, να εκφράζουμε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας αλλά και να συνεργαζόμαστε με τους άλλους. Γελάσαμε, παίξαμε, συγκινηθήκαμε, ήρθαμε σε σύγκρουση αλλά νιώσαμε και ένα ιδιαίτερο δέσιμο που ενώνει τους ανθρώπους που μοιράζονται συναισθήματα. Καταφέραμε να φτάσουμε στο τέλος αυτού του ταξιδιού καλύτεροι και πιο δυνατοί.

Προφητίδη Ευαγγελία
Δασκάλα, Β3 τάξης


Φωτογραφικά Στιγμιότυπα

Comments