Αξιολόγηση της Δ' τάξης του 2ου Δημοτικού Ραιδεστού

Οι εγγενείς αδυναμίες της υλοποίησης του προγράμματος στο σχολείο μας οφείλονταν κυρίως στην ιδιομορφία λειτουργίας των τμημάτων ολοημέρου:

α. Δεν υπήρχε η δυνατότητα για συνεχές δίωρο, γεγονός που δεν ευνοούσε την ομαλή και δημιουργική εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά συνθήκες αποσπασματικότητας και ασυνέχειας. 
Επιπλέον την επόμενη ημέρα η συνέχεια του προγράμματος απαιτούσε εκ νέου ζέσταμα και άνοιγμα.
β. Η προσέλευση των μαθητών/τριών στο ολοήμερο είναι πιο χαλαρή από τον πρωινό κύκλο, γι’ αυτό είχαμε συχνές αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας.
γ. Η ώρα υλοποίησης των εργαστηρίων ήταν αναγκαστικά αργά το μεσημέρι, οπότε υπήρχαν, ειδικά στην αρχή, προβλήματα συγκέντρωσης και συντονισμού.

Επιπλέον η αποχώρηση του συναδέλφου Γιώργου Δημούδη στο μέσο της υλοποίησης του προγράμματος έφερε αναστάτωση και διατάραξε το συγχρονισμό και την ανατροφοδότηση των ομάδων.

Ως προς τους στόχους 
Για το βασικό στόχο του προγράμματος, που είναι η πρόληψη των κινδύνων χρήσης των Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών και του Διαδικτύου, είναι νωρίς ακόμη ώστε να έχουμε σαφή εικόνα. Ίσως να βοηθάει η σύγκριση των ερωτηματολογίων πριν και μετά τη λήξη του προγράμματος.
Πολλοί από τους επιμέρους στόχους εκτιμώ πως εκπληρώθηκαν ή πήγαν αρκετά καλά, όπως η αποσαφήνιση κάποιων βασικών εννοιών του διαδικτύου και της χρήσης ψηφιακών παιχνιδιών, τα όρια της κατάχρησης και της εξάρτησης, η διερεύνηση των κινδύνων της χρήσης των παιχνιδιών και του διαδικτύου, η ύπαρξη και λειτουργία προστατευτικών παραγόντων.


Κυρίως όμως παρατήρησα σημαντική πρόοδο : 
  • στην ανάπτυξη ποικίλων και αποτελεσματικών τρόπων προσωπικής έκφρασης 
  • στην ενδυνάμωση της ομάδας 
  • στην ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συντροφικότητας μέσα στην ομάδα 
  • στην κατανόηση της αξίας του να ζητώ βοήθεια όποτε νιώθω "στριμωγμένος" χωρίς να ντρέπομαι ή να φοβάμαι. 
Γενικές παρατηρήσεις 
  • Δε πολλά εργαστήρια υπήρχε από τα περισσότερα παιδιά έντονο ενδιαφέρον και δημιουργική συμμετοχή, κυρίως στα πιο βιωματικά-σωματικά και αυτά που είχαν ρυθμό και κίνηση, όπως το 2ο, το 4ο, το 5ο, το 6ο και το 10ο. 
  • Ο βαθμός επιτυχίας του εργαστηρίου συνδεόταν συχνά με τη δική μου διάθεση και έμπνευση. 
  • Δεν υπήρχαν ιδιαίτερες συγκρούσεις και δυσλειτουργίες. 
  • Τα παιδιά αντιμετώπισαν τα εργαστήρια γενικά με την απαραίτητη χαλαρότητα, -όχι πάντα- με την «πρέπουσα» σοβαρότητα, πάντως γενικά με καλή ψυχική διάθεση. 
Κρατάτε μας ενήμερους για δράσεις και εκδηλώσεις σας. 
Γιώργος Τζιουμάκας
Δάσκαλος της Δ΄τάξης
του 2ο Δημοτικού Ραιδεστού

Σημείωση : Για να δείτε φωτογραφία από την εφαρμογή του προγράμματος στην Δ΄τάξη του 2ου Δημοτικού Ραιδεστού πατήστε  ΕΔΩ