ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ : "ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ", ΛΕΜΕ ΝΩΡΙΣ!

αναρτήθηκε στις 30 Μαΐ 2014, 10:18 μ.μ. από το χρήστη ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΛΠΙΔΑ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
T
ο κάπνισμα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έλαβε διαστάσεις παγκόσμιας πανδημίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα και θεωρείται η κορυφαία αιτία για θανάτους που μπορούν να αποτραπούν. Η καπνιστική συμπεριφορά τυπικά εδραιώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς οι περισσότεροι ενήλικοι καπνιστές κάπνισαν το πρώτο τους τσιγάρο ή είχαν εθιστεί στη νικοτίνη ήδη μέχρι την ηλικία των 18 ετών ενώ η ηλικία έναρξης τους καπνίσματος είναι τα 11 έτη.
Ο μόνο τρόπος για να αποφευχθούν οι δραματικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και την οικονομία, είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Χρειάζεται να πούμε ΟΧΙ νωρίς. Τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας πρωτοστατούν σε αυτό τον αγώνα.
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το καινοτόμο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό Εκπαιδευτικό Υλικό Πρόληψης του Καπνίσματος «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!» που βοηθά τα παιδιά να αντισταθούν στη νικοτίνη. Αποτελεί προϊόν της συνεργασίας και της δικτύωσης των Κέντρων πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν. Θεσσαλονίκης (Ελπίδα, Δίκτυο Άλφα, Πυξίδα, Σείριος), του Ν. Ξάνθης (Έκφραση), του Ν. Ροδόπης (Ορφέας), του ΕΚΤΕΠΝ/ΕΠΙΨΥ, του ΟΚΑΝΑ, της 4ης ΥΠΕ και του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Πρόκειται για ένα υλικό που απευθύνεται στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού (Δ’, Ε’ & ΣΤ’) και ανταποκρίνεται στις εκπαιδευτικές και ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών. Η επιλογή αυτής της ηλικιακής ομάδας έγινε εξαιτίας των ερευνητικών στοιχείων σχετικά με την ηλικία έναρξης της επαφής των παιδιών με τον καπνό.
Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου υλικού, έγκειται στον ολιστικό του χαρακτήρα καθώς προσφέρει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης που απευθύνεται στα παιδιά και παράλληλα προβλέπει την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, την ευαισθητοποίηση του συλλόγου των εκπαιδευτικών με τη διαμόρφωση μιας πολιτικής πρόληψης του καπνίσματος στο σχολείο και την ευαισθητοποίηση των γονέων τους οποίους εμπλέκει στο πρόγραμμα με την οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων και δραστηριοτήτων ανάλογων με αυτές που κάνουν τα παιδιά. Το “ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!” βασίζεται στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη του καπνίσματος και στις πιο αποτελεσματικές μεθόδους βιωματικής μάθησης για παιδιά αυτής της ηλικίας.
Το υλικό των μαθητών αποτελείται απο 13 δίωρες συναντήσεις που πραγματοποιούνται απο τον εκπαιδευτικό και ενισχυτική παρέμβαση τριών συναντήσεων που πραγματοποιούνται την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα οι γονείς ενημερώνονται από τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης και παράλληλα από ενημερωτικά φυλλάδια και δραστηριότητες που του στέλνει ο δάσκαλος.
Η πολιτική σχολείου συμπληρώνει το τρίπτυχο, προσφέροντας κατευθυντήριες οδηγίες στον διευθυντή και στο σύλλογο εκπαιδευτικών για την εφαρμογή «κανόνων» για ένα σχολείο ελεύθερο καπνού.
Οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος εκπαιδεύονται προηγουμένως από τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης της περιοχής τους και έχουν την επιστημονική τους υποστήριξη κα εποπτεία καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος από την πρώτη εφαρμογή ενισχύει την απόφαση της Ομάδας Εργασίας για τη διάδοση του προγράμματος «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!»,
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του καπνίσματος και την προσπάθειά μας να πούμε ΟΧΙ νωρίς, προχωράμε στη διοργάνωση κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων για επαγγελματίες υγείας και συνεχίζουμε τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σε Πανελλαδικό επίπεδο με απώτερο στόχο την προσέγγιση 500 σχολικών μονάδων για τον επόμενο χρόνο, περίπου 10.000 μαθητών και ενός αντίστοιχου αριθμού γονέων. Εκτιμούμε ότι στην 5ετία που ακολουθεί θα εκπαιδευτούν 50.000 μαθητές δημοτικού (Δ΄, Ε΄ και Στ΄ δημοτικού).
Στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας μας για τον έλεγχο του καπνίσματος και την αναγκαιότητα της πρώιμης παρέμβασης προχωρούμε δυναμικά στο δημοτικό σχολείο με το αποτελεσματικό πρόγραμμα «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!».
Για την ομάδα εργασίας τηλέφωνα επικοινωνίας : Βάσω Ασκητοπούλου, Επιστ. Διευθύντρια ΚΠ «Ελπίδα», 2310 442044

Από τη Συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ την Πέμπτη 29 Μαίου 2014
(Στο Κέντρο ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ.ΚΑτρίνης, προς τα αριστερά η κ.Β. Ασκητοπούλου Επ.Υπεύιθυνη του ΚΠ ΕΛΠΙΔΑ, η κ. Ι.Μπάφη, Υπεύθυνη του Τομέα Μείωσης της Ζήτησης του ΕΚΤΕΠΝ, η κ. Ν.Γεωργαλά, Υπεύθυνη του Τομέα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Από δεξιά η κ. Ε.Σπυροπούλου, Επ.Υπεύθυνη του ΚΠ "Δίκτυο Άλφα", η κ,Ν.Ζαχαρτζή, Επ.Υπεύθυνη των ΚΠ "Σείριος", η κ.Μ.Βλαχοπούλου, Στέχελος των ΚΠ "Σείριος" και η κ. Μ.Κυριακίδου, Αν.Επ.Υπεύθυνη του ΚΠ "Πυξίδα"