Πρόγραμμα "Νιώθω Ασφαλής στο Σχολείο μου" σε Δημοτικά Σχολεία του Δ. Θερμαϊκού

αναρτήθηκε στις 16 Ιουν 2014, 3:34 π.μ. από το χρήστη ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΔΙΤΣΚΟΣ

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Νιώθω ασφαλής στο σχολείο μου» με στόχο την πρόληψη της σχολικής βίας και επιθετικότητας, που υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς των 1ου, 2ου, 3ου και 4ου δημοτικών σχολείων Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού. Συμμετείχαν οι παρακάτω 11 εκπαιδευτικοί: Ανθουλάκη Ευμορφία, Πανδίρη Ιωάννα, Σιαμπάνη Μαίρη, Μάνθου Μαργαρίτα, Αποστολακάκη Ουρανία, Καργάκη Ζωή, Λουιζάκη Ευαγγελία, Μαυροπούλου Ιφιγένεια, Μόνιου Έλλη, Γεροβασιλείου Βασιλική, ενώ συνολικά το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 226 μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στους εκπαιδευτικούς και 11 συναντήσεις εποπτείας, με στόχο την επιστημονική υποστήριξή τους για την εφαρμογή του προγράμματος στους μαθητές.
Με βάση τα όσα διαφάνηκαν για την πορεία του προγράμματος μέσα από τις εποπτικές συναντήσεις, μπορούμε να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω:
  • ενισχύθηκε η συνεργασία και η ομαδικότητα στην τάξη
  • αναπτύχθηκε ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, με αποτέλεσμα την ένταξη παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς
  • βοηθήθηκαν τα παιδιά να αναγνωρίζουν συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος, καθώς και να βρίσκουν τρόπους δημιουργικής διαχείρισής τους
  • αναγνώρισαν διάφορες μορφές βίας και δεξιότητες αντιμετώπισης περιστατικών βίας, όπως «λέω ΌΧΙ», «βάζω όρια», «ζητάω βοήθεια». Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας που φιλοξένησε στο χώρο του την ομάδα, καθώς και τους δασκάλους που συμμετείχαν με διάθεση επικοινωνίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Για περισσότρες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις συντονίστριες του προγράμματος: Γκιούρκα Γεωργία και Δρακοπούλου Μαριάννα.
Εμπειρίες από την εφαρμογή του προγράμματος

Τα οφέλη που απεκόμισαν τα παιδιά ήταν πολλά. Αναπτύχθηκαν: η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση, η επικοινωνία, η ενεργός συμμετοχή στις δραστηριότητες και ο αλληλοσεβασμός και η φιλία. Εντάχθηκαν με επιτυχία και τα δυο παιδιά Ρομά της τάξης και γενικά όλα τα παιδιά έμειναν ευχαριστημένα και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν ξανά σε ένα ανάλογο πρόγραμμα.

Ζηδιανάκης Δημήτρης
Δάσκαλος, 4ου Δ. Περαίας, Ε2 τάξη


Η τάξη μου συμμετείχε στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Νιώθω ασφαλής στο σχολείο» με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Σε επίπεδο τάξης βελτιώθηκε η επικοινωνία και η συνεργασία των μαθητών. Εντάχθηκαν στην ομάδα και περιπτώσεις παιδιών που είτε ήταν συνεσταλμένα και κλειστά σαν χαρακτήρες είτε ζωηρά και ατίθασα. Οι μαθητές εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά με ένα ανάλογο πρόγραμμα ευχάριστο και δημιουργικό γιατί το σχολικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα κουραστικό και δεν αφήνει περιθώριο στα παιδιά αλλά και στον εκπαιδευτικό να μπουν σε νέες διαδικασίες αλληλεπίδρασης και γνώσης.

Μάνθου Μαργαρίτα
Δασκάλα, 3ου Δημ. Περαίας, Ε1 τάξη


Λόγια που είπαν τα παιδια:’’΄Εμαθα ότι δεν είναι κακό που θυμώνω αλλά ότι είναι σημαντικό να βρω τρόπους να το διαχειρίζομαι χωρίς να πληγώνω τους άλλους’’,‘’Μακάρι και στο σχολείο που θα πάω,να κάνουν τέτοιο πρόγραμμα’’,‘’Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι η φίλη μου προτιμά να χάνει το διάλειμμα της μιλώντας με την δασκάλα της παρά να παίζει μαζί μου γιατί δεν νιώθει ασφαλής’’.

Σιαμπάνη Μαίρη
Δασκάλα, 2ου Δημ. Περαίας


Φωτογραφικά Στιγμιότυπα