Προγράμματα Αγωγής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

αναρτήθηκε στις 8 Ιουν 2015, 4:09 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 8 Ιουν 2015, 4:45 π.μ. ]
Τη σχολική χρονιά 2014-25 η ΕΛΠΙΔΑ συνεργάστηκε με 49 εκπαιδευτικούς  από 22 Δημοτικά Σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε 996 μαθητές και συγκεκριμένα :
  •  «Ψυχική Υγεία: Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης», το οποίο περιελάμβανε ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, μία ομάδα εποπτείας και μια ατομική εποπτεία 12 συναντήσεων των εκπαιδευτικών που εφάρμοσαν το πρόγραμμα στους μαθητές. Συνολικά το εφάρμοσαν 10 εκπαιδευτικοί στα σχολεία 1ο Επανομής, Αγγελοχωρίου, Κ. Σχολαρίου, 1ο Περαίας, 33ο Θεσσαλονίκης σε 178 μαθητές. Κύριος σκοπός τού προγράμματος ήταν η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών και η προαγωγή της ψυχοσυναισθηματικής τους υγείας. Τη δράση συντόνισαν οι Γ. Γκιούρκα, Μ. Δρακοπούλου και Β. Ασκητοπούλου. 
  • «Παιχνίδια και Διαδίκτυο: πρόληψη των κινδύνων χρήσης», το οποίο περιελάμβανε ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο και δύο ομάδες εποπτείας 11 συναντήσεων των εκπαιδευτικών που εφάρμοσαν το πρόγραμμα στους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί που το εφάρμοσαν ήταν 21 και οι μαθητές- αποδέκτες του προγράμματος 525 από τα δημοτικά σχολεία 2ο Ραιδεστού, 2ο Πανοράματος, 1ο Θέρμης, 4ο Θέρμης, Ν.Κερασιάς, 7ο Καλαμαριάς, 17ο Καλαμαριάς, 13ο Καλαμαριάς, 20ο Καλαμαριάς, Εξοχής, Χορτιάτη.  
  • «Νιώθω ασφαλής στο σχολείο μου», το οποίο περιελάμβανε ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, δύο ομάδες εποπτείας και μια ατομική εποπτεία 11 συναντήσεων των εκπαιδευτικών που εφάρμοσαν το πρόγραμμα στους μαθητές. Η πρώτη ομάδα αφορούσε μια καθολική παρέμβαση σε ολόκληρο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ραιδεστού, όπου 11 εκπαιδευτικοί το εφάρμοσαν σε 181 μαθητές. Στην 2η ομάδα συνολικά το εφάρμοσαν 5 εκπαιδευτικοί στα σχολεία 1ο Πλαγιαρίου, Κερασιάς, 2ο Περαίας, 1ο Καρδίας σε 72 μαθητές. Στην ατομική εποπτεία 1 δασκάλα εφάρμοσε το πρόγραμμα στο 10ο Καλαμαριάς σε 22 παιδιά. Κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η πρόληψη της βίας στο σχολείο. Τις δράσεις συντόνισαν οι Μ. Δρακοπούλου, Α. Μεδίτσκος και Β. Ασκητοπούλου. 
  • «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», το οποίο εφαρμόστηκε από 1 εκπαιδευτικός στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο, σε 18 παιδιά. Κύριος σκοπός του προγράμματος ήταν η διερεύνηση της σχέσης των παιδιών με το σώμα τους και με το άλλο φύλο. Τη δράση συντόνισε ο Α. Μεδίτσκος.