Project Λυκείου: "Οι έφηβοι λένε όχι στη βία"

αναρτήθηκε στις 17 Ιουλ 2014, 1:58 π.μ. από το χρήστη ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΛΠΙΔΑ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Οι Έφηβοι Λένε Όχι στη Βία» με στόχο την πρόληψη της σχολικής βίας και επιθετικότητας. Εφαρμόστηκε σε 149 μαθητές τάξεων Λυκείου και υλοποιήθηκε από 7 εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων των Δήμων Καλαμαριάς (4), Θέρμης (2) και Πυλαίας – Χορτιάτη (1), στο πλαίσιο του μαθήματος ερευνητικές εργασίες (project). Οι εκπαιδευτικοί της ομάδας: Δεληνάσιου Κυριακή, Ιωακειμίδης Παναγιώτης, Κυπριανίδου Μαρία, Κυφωνίδου Θεοδώρα, Κώστογλου Κλαίρη, Λάππας Θεόδωρος, Μπεχλιβάνη - Σαββοπούλου Δήμητρα.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν παρακολουθήσει τις προηγούμενες χρονιές εκπαίδευση στις βασικές αρχές συντονισμού ομάδας και βιωματικής μάθησης. Κατ’ επέκταση, η δομή της παρέμβασης αφορούσε σε 14 συναντήσεις εποπτείας, με στόχο την επιστημονική υποστήριξή τους για την εφαρμογή του προγράμματος στους μαθητές.
Με βάση την τελική αξιολόγηση μπορούμε να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω:
1. Επιτεύχθηκε η κατανόηση του φαινομένου της βίας, των μορφών έκφρασής της και της αιτιοπαθογένειας της.
2. Ενισχύθηκε η ικανότητα των μαθητών να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται καταστάσεις βίας
3. Διευκολύνθηκε η αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων
4. Έγινε κατανοητή η σύνδεση της διαχείρισης του θυμού, της αυτοεικόνας και της ικανότητας να θέτουμε όρια με την αναπαραγωγή του φαινομένου της βίας.
5. Ενισχύθηκαν οι διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών και το ομαδικό κλίμα

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος, για τη συνεπή παρουσία, τη διάθεση και τις εύστοχες προτάσεις τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συντονιστές του προγράμματος: Μελετίδου Λουκία και Μαυρομιχάλη Αναστάση.

Εμπειρίες από την εφαρμογή του προγράμματος

Η συμμετοχή μου στο βιωματικό σεμινάριο της Ελπίδας κατά τη σχολική χρονιά 2013-14 με θέμα την υποστήριξη εκπαιδευτικών κατά την υλοποίηση Projects με θέμα τη Βία ήταν πολύ εποικοδομητική, τόσο σε επίπεδο προσωπικό όσο και επαγγελματικό. Πιο συγκεκριμένα με βοήθησε στην ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής σκέψης των μαθητών/τριών μου, στη συνεργασία και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος. Επιπλέον στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ μας. Μια σχέση από την οποία τα οφέλη ήταν πολλαπλά, τόσο για τους μαθητές όσο και για εμένα προσωπικά. Τέλος, οι βιωματικές ασκήσεις που μας δίνονταν κάθε φορά από τους εισηγητές για να τις εφαρμόσουμε μέσα στην τάξη με παιγνιώδη μορφή ήταν πάρα πολύ χρήσιμες και ελκυστικές μιας και τα παιδιά τις έβρισκαν πολύ ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές, ενώ από την άλλη τα βοηθούσαν στο να ανοιχτούν στους άλλους συμμαθητές τους και σε μένα.

Δεληνάσιου Κυριακή
Καθηγήτρια, 10 ΓΕΛ Χορτιάτη


Χωρίς τη στήριξη της Ελπίδας, με το τόσο δομημένο πρόγραμμα δεν θα ήμουν σε θέση να υλοποιήσω το πρόγραμμα στο σχολείο...Με τα πολλά βιωματικά εργαστήρια, με τις συνεχείς εναλλαγές ομάδων εργασίας, με την ευρεία θεματολογία και τις πολλές δραστηριότητες από δικές μου παρατηρήσεις, αλλά και από τα λεγόμενα των παιδιών ερχόταν στον κύκλο με προσμονή για το τι τους «περιμένει», τι καινούριο τους έχω ετοιμάσει. Κάποιες φορές, στην αρχή, ορισμένοι δυσανασχετούσαν με τις δραστηριότητες –ίσως θεωρώντας τες παιδικές ή γιατί ντρέπονταν μπροστά στους άλλους, αλλά στη συνέχεια συμμετείχαν ενεργά και το απολάμβαναν...Αυτό που σκέφτομαι είναι να επιχειρήσω να το επαναλάβω, με νέο τμήμα, την επόμενη χρονιά μια που έχω πολύ υλικό και οπωσδήποτε θα έχω κι εγώ μεγαλύτερη άνεση χειρισμού ομάδας. Η βοήθεια που είχα από τους συντονιστές της Ελπίδας ήταν μεγάλη και ουσιαστική.

Κώστογλου Κλαίρη
Καθηγήτρια, 50 ΓΕΛ Καλαμαριάς


Φωτογραφικά ΣτιγμιότυπαComments