Πρόσκληση για συμμετοχή σε βιωματικό σεμινάριο [για εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν το μάθημα της Α’ Γυμνασίου, Βιωματικές Δράσεις: Σχολική και Κοινωνική Ζωή (ΣΚΖ)]

αναρτήθηκε στις 8 Σεπ 2015, 4:16 π.μ. από το χρήστη ΕΛΠΙΔΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ   [ ενημερώθηκε 8 Σεπ 2015, 4:16 π.μ. ]
Το Κέντρο Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ εδώ και 17 χρόνια υλοποιεί προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Β/ βάθμιας Εκπαίδευσης, με θεματολογία που εναλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας, και έχουν ως στόχο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τόσο στον παιδαγωγικό τους ρόλο όσο και στο συντονισμό ομάδων αγωγής υγείας μέσα στο σχολείο.
Στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων, η ΕΛΠΙΔΑ τα τελευταία χρόνια έχει εντάξει στο σχεδιασμό τις ομάδες υποστήριξης - εποπτείας εκπαιδευτικών που έχουν ως ανάθεση το μάθημα Βιωματικές Δράσεις: Σχολική και Κοινωνική Ζωή (ΣΚΖ).
Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας ενημερώσουμε ότι τη φετινή σχολική χρονιά η ΕΛΠΙΔΑ θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Εγώ και οι άλλοι», κατά τη διάρκεια του οποίου θα επεξεργαστούμε θέματα όπως επικοινωνία, συναισθήματα, αυτοεικόνα, οριοθέτηση, συμμετοχή σε μία κοινωνική ομάδα, διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, πρόληψη επικίνδυνων στάσεων και συμπεριφορών (με βάση τις 4 προτεινόμενες θεματικές του παιδαγωγικού ινστιτούτου).
Μέσα από την αξιολόγηση των προηγούμενων εφαρμογών του προγράμματος και για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αυτού, διευκρινίζουμε ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά σε όσους εκπαιδευτικούς δύνανται να εξασφαλίσουν ως χρόνο εφαρμογής του στους μαθητές ένα συνεχόμενο δίωρο ανά 15 ημέρες.
Η δομή του προγράμματος αφορά σε:
  • Υλοποίηση προαπαιτούμενου εκπαιδευτικού σεμιναρίου 11 ωρών, που έχει ως στόχο τη βασική εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη βιωματική μάθηση και το συντονισμό ομάδας. 
  • Παράλληλη βιωματική ομάδα, σε 15ημερη βάση, υποστήριξης – εποπτείας εκπαιδευτικών, που θα εφαρμόσουν τα βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές, στα πλαίσια του μαθήματος Βιωματικές Δράσεις: Σχολική και Κοινωνική Ζωή. Η ομάδα θα συντονίζεται από Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» και θα διαρκέσει όλη τη σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος 2015 – Μάιος 2016). H διάρκεια κάθε συνάντησης θα είναι 2-3 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευτικών. 
Το εισαγωγικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρες 15:00 – 20:30, στο χώρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ». 
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 17 Σεπτεμβρίου 2015. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής μετά το τέλος του προγράμματος, με τη λήξη της ομάδας υποστήριξης – εποπτείας. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την επισυναπτόμενη δήλωση συμμετοχής στην ΕΛΠΙΔΑ.