Σχολική και Κοινωνική Ζωή - Α΄Γυμνασίου - Βιωματιικές δράσεις

αναρτήθηκε στις 17 Ιουλ 2014, 3:18 π.μ. από το χρήστη ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΛΠΙΔΑ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στα πλαίσια του μαθήματος Βιωματικές Δράσεις: Σχολική και Κοινωνική Ζωή της Α’ Γυμνασίου, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Εγώ και οι Άλλοι» με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων των μαθητών. Εφαρμόστηκε σε 232 μαθητές και υλοποιήθηκε από 8 εκπαιδευτικούς διαφόρων σχολικών μονάδων των Δήμων Θέρμης (7) και Πυλαίας – Χορτιάτη (1), και συγκεκριμένα: Γκοτζούλα Ευαγγελία, Κυριακοπούλου Αθηνά, Λάππας Θεόδωρος, Μηνά Ευαγγελία, Οικονομοπούλου Αγγελική, Παπακωνσταντίνου Θεοφανώ, Ταστσίδου Βεατρίκη, Τσακιρίδου Κατερίνα.

Η δομή της παρέμβασης αφορούσε σε 8 συναντήσεις εποπτείας, με στόχο την επιστημονική υποστήριξή τους για την εφαρμογή του προγράμματος στους μαθητές και οι θεματικές με τις οποίες ασχοληθήκαμε ήταν: επικοινωνία, συναισθήματα, αυτοεικόνα, οριοθέτηση, συμμετοχή σε μία κοινωνική ομάδα, διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η εφαρμογή του προγράμματος υπήρξε γενικά επιτυχής. Συγκεκριμένα:

1. Διευκολύνθηκε η αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων

2. Ενισχύθηκε η συνεργασία των μαθητών

3. Κινητοποιήθηκαν και εντάχθηκαν οι «απομονωμένοι» μαθητές

Ενδεικτικές παρατηρήσεις που συνοψίζουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί αφορούν σε:

1. Δυσκολία εφαρμογής βιωματικού εργαστηρίου σε μία μόνο διδακτική ώρα (μη επαρκής διαθέσιμος χρόνος – εφαρμογή και σε 35 λεπτά)

2. Μικρή συνολική διάρκεια του προγράμματος (Δεκέμβριος – Μάιος)

3. Μεγάλες ομάδες μαθητών (25 – 28)

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος, για τη συνέπεια, την ενεργό αλληλεπίδραση και τις εύστοχες προτάσεις τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συντονιστές του προγράμματος: Μελετίδου Λουκία και Μαυρομιχάλη Αναστάση
Εμπειρίες από την εφαρμογή του προγράμματος

Φέτος για πρώτη φορά παρακολούθησα ένα πρόγραμμα με βιωματικές δράσεις που αφορούσε το καινούργιο μάθημα (Σχολική και κοινωνική ζωή). Το πρόγραμμα πιστεύω ότι λειτούργησε πολύ καλά τόσο σε επίπεδο ομάδας όσο και σε επίπεδο εμψυχωτών. Σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ ότι κέρδισα πολλές εμπειρίες που μ΄έκαναν πιο ευέλικτη μέσα στην τάξη αλλά και στις σχέσεις με τα παιδιά μου.

Κυριακοπούλου Αθηνά
Καθηγήτρια, 2ο Γυμνάσιο Θέρμης


Κρατώ τη α)βοήθεια που εισέπραξα από τους συντονιστές μου και την ομάδα μου, και β)την εμπειρία, που μου έδωσαν την αυτοπεποίθηση να ξαναζητήσω ΣΚΖ την επόμενη σχολική χρονιά με την πεποίθηση ότι θα είμαι λιγότερο αγχωμένη και πιο αποτελεσματική ίσως για να το απολαύσω περισσότερο!


Οικονομοπούλου Αγγελικά - Μαρία
Καθηγήτρια, 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας


Σε όλο αυτό το εγχείρημα,οφείλω να ομολογήσω,αισθανόμουν ότι βάδιζα πάνω σε τεντωμένο σκοινί,κ βέβαια χωρίς την πολύτιμη βοηθεια των δύο συντονιστών μας (Μαυρομιχάλη Α. – Μελετίδου Λ.) σίγουρα δεν θα τα είχα καταφέρει.Η επίδραση που είχαν πάνω μου ήταν καταλυτική,αφού με όλο το υλικό που μας παρείχαν όλα τα εργαστήρια έγιναν όπως έπρεπε κ στους σωστούς χρόνους. Το τελικό εργαστήριο με το κλείσιμο των εργασιών εστέφθη από επιτυχία.

Ταστσίδου Βεατρίκη
Καθηγήτρια, 2ο Γυμνάσιο Μίκρας



Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές το όλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές διδάξαν, διδάχτηκαν και ανακάλυψαν νέα πράγματα για τους ίδιους και τα άλλα μέλη της ομάδας. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή των συντονιστών του προγράμματος που με τις ιδέες τους, την καθοδήγησή και το υλικό που μου παρείχαν συνέβαλλαν στο πολύ καλό, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσμα.

Μηνά Ευαγγελία
Καθηγήτρια, 2ο  Γυμνάσιο Μίκρας

Αναφορικά με το μάθημα της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής το οποίο για πρώτη φορά εισήχθη στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Γυμνασίου το τρέχον σχολικό έτος 2013-2014, πρέπει να αναφερθεί η πολύτιμη βοήθεια του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Αν.Θεσ/νίκης «Ελπίδα»...
Η σύγχρονη προσέγγιση του θέματος βοήθησε στην πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής τους προσαρμογής στη σχολική κοινότητα. Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν μεγάλος καθώς και η προθυμία τους για συμμετοχή στις δράσεις. Απογοήτευση όταν χτυπούσε το κουδούνι και δεν προλάβαιναν να συμμετέχουν όλοι. Το δίωρο μάθημα θα έλυνε τα τυχόν προβλήματα και τα ανεκπλήρωτα κενά.

Κοτζούλα Ευαγγελία
Καθηγήτρια, 1ο Γυμνάσιο Μίκρας
Φωτογραφικά Στιγμιότυπα









Comments