Ψυχική Υγεία : Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2002 σε συνεργασία με το γραφείο Αγωγής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης και έκτοτε έχει αναμορφωθεί αρκετές φορές.
Μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά ηλικίας  6 – 12 ετών με κάποιες προσαρμογές ανάλογα με το επίπεδο και τις δυνατότητές τους.   Επιπλέον μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά που φοιτούν στο νηπιαγωγείο επίσης με κάποιες προσαρμογές.

Αποτελείται από 13 εργαστήρια,  τα οποία είναι αλληλένδετα, διαδέχονται το ένα το άλλο, γι’ αυτό και προτείνουμε κατά την εφαρμογή του προγράμματος να ακολουθηθεί η αναφερόμενη σειρά. 

Στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη των παιδιών του δημοτικού σχολείου που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τη βιωματική μέθοδο και τεχνικές Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας: τη φωνή, τον αυτοεσχεδιασμό, την κίνηση, τους ρόλους, το παιχνίδι, τη ζωγραφική, τον πηλό, την άμμο και προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

Τα παιδιά παροτρύνονται να εκφράσουν και να αναπτύξουν τη δημιουργική τους έκφραση, να ανταλλάξουν σκέψεις και εμπειρίες, να τηρήσουν τα όρια και τους περιορισμούς που θέτει η ομάδα, να εκφράσουν ενδόμυχες επιθυμίες αλλά και προβλήματα και δυσκολίες μέσα από τους ρόλους που παίζουν, να διοχετεύσουν την εσωτερική ένταση που κουβαλούν, να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους. Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης διατρέχει όλα τα εργαστήρια και επιδιώκεται με τη σύνθεση αυτών.

Η εφαρμογή του σε μαθητές προϋποθέτει την εκπαίδευση του συντονιστή-δασκάλου στο υλικό (15 ώρες) και την εποπτεία από στελέχη της ΕΛΠΙΔΑΣ σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του (28 ώρες).Εμπειρίες από την εφαρμογή του προγράμματος 
Οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη μοναδικότητά τους, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με τους άλλους και έμαθαν να τις σέβονται. Ακόμη, έμαθαν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, χωρίς να τα κριτικάρουν, να διαχειρίζονται τα δύσκολα συναισθήματά τους, έχοντας την ευθύνη των συναισθημάτων και των πράξεών τους, να είναι ευέλικτοι, να προσαρμόζονται σε αλλαγές και να είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες και πληροφορίες. Αυτό το βιωματικό πρόγραμμα οδήγησε τα παιδιά ένα βήμα παραπέρα έτσι ώστε να γνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και στην αξία τους, να μάθουν να διεκδικούν (λέγοντας όχι), εκφράζοντας τις απόψεις τους και παίρνοντας αποφάσεις για τη ζωή τους.


Βαγιάτα Βασιλική
Δασκάλα, Δημ. Σχ. Ν. Κερασιάς 

Τα εργαστήρια του Προγράμματος ήταν μια ευχάριστη αλλαγή από την καθημερινότητα των μαθημάτων. Τα παιδιά περίμεναν με αγωνία το επόμενο κάθε φορά Εργαστήριο. Οι δραστηριότητες είχαν σκοπό να βοηθήσουν κάθε παιδί να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει πόσο ξεχωριστό είναι τόσο αυτό, όσο και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.


Ρακοβαλή Αγγελική,

Δασκάλα, 1ου Δημ. Σχ. Ν. Μηχανιώνας Α3


Στα πρώτα εργαστήρια τα παιδιά, επειδή δε γνωρίζονταν μεταξύ τους, δυσκολεύονταν στην ομαδική εργασία και στην εκτέλεση κάποιων εργασιών. Όμως, με το πέρασμα του καιρού έμαθαν να συνεργάζονται, να σέβεται ο ένας τον άλλο, να μιλούν για τον εαυτό τους και να συμμετέχουν περισσότερο στη συζήτηση. Έμαθαν ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει και να συνυπάρξει με τους άλλους. Γνώρισαν τα συναισθήματά τους και είχαν την ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους.

Μάρκου Δάφνη
Δασκάλα, 1ου Δημ. Σχ. Ν. Μηχανιώνας